Karlovarský knedlík v páře recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Houska obyčejná | 7 kusů | |
Vejce | 2 kusy | |
Mléko polotučné | 200 ml | |
Mouka hrubá | 100 g | |
Petržel nať | 30 g | |
Muškátový oříšek mletý | 5 g | |
Sůl | 5 špetek |
Postup karlovarský knedlík
Starší housky či rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme na plechu oschnout do druhého dne.
Nasekáme petrželovou nať a přisypeme k pečivu.
Do mísy vedle nalijeme mléko, rozšleháme se žloutky a hrubou moukou. Vyšlehanou směs osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a následně vše promícháme společně dohromady.
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Pomocí potravinářské folie balíme jednotlivé knedlíky ve tvaru válečků. Pořádně konce uvážeme.
Vaříme 20 minut. Poté sáček propícháme vidličkou a necháme chvíli odstát. Rozbalíme z folie a krájíme na plátky.
Karlovarský knedlík recept je zárukou originality i chuti. Na rozdíl od obyčejného houskového knedlíku je doplněn zelenou petrželí, muškátovým oříškem a je úžasně nadýchaný. K jeho přípravě vám stačí pár surovin a jedinečná příloha je na světě. Karlovarské knedlíky recept připravujeme nejlépe z den až dvou starých rohlíků či housek. Po nakrájení na kostičky je ještě nechte do druhého dne oschnout. Je snadné uvařit karlovarský knedlík v páře. Potřebujete k tomu pouze potravinářskou folii. Jakmile máte zpracované těsto, pouze jej vytvarujete do folie a pořádně zabalíte. Dejte pozor na konce, ať jsou pořádně utažené. Karlovarský knedlík ve folii během vaření trochu nabyde proto mu na jednom konci nechte cca 2 cm místo. Můžete zvolit tvar kulatý nebo tradičně do válce.
Kynutý houskový knedlík
Kromě karlovarských knedlíků zkuste připravit také nadýchané kynuté knedlíky. Nemusíte se bát kynutého těsta, jelikož na něm není nic těžkého. Hlavně si na kynutí dopředu připravte dostatek času a tepla. Jedině tak se vám podaří mít krásně nadýchané kynuté knedlíky. Knedlík je příloha spíše tradiční a hodí se zároveň k tradičním českým omáčkám. Například ke svíčkové, rajské nebo houbové. Knedlíky všeobecně obsahují vyšší množství sacharidů a lepku, proto dbejte na zdravý a vyvážený jídelníček. Ostatní jídla v průběhu dne volte lehčího rázu a zařaďte dostatek zeleniny a vlákniny celkově.
Karlovarské knedlíky nebo meruňkové knedlíky z tvarohového těsta?
Pokud máte zrovna chuť spíše na sladké, pak vás asi karlovarský knedlík recept příliš neláká. Zkuste ale meruňkové knedlíky z tvarohového těsta, které jsou sladší a zároveň obsahují i kyselou chuť díky meruňkám. Tento sladký hlavní chod určitě nadchne i mladší strávníky a jednou za čas jej zařadit do pestrého jídelníčku vůbec není na škodu. Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta obsahují vyšší podíl bílkovin díky tvarohu a to je vždy velké plus u jakéhokoliv pokrmu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 836.527 Kj
Bílkoviny | 20.33 g |
Sacharidy | 105.98 g |
Sacharidy z cukrů | 1.05 g |
Tuky | 6.82 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.82 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 4.09 g |
Sodík | 0.08 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot