Krémová celerová polévka recept
Ingredience na 1 porci
Celer | 500 g | |
Mrkev | 2 kusy | |
Cibule šalotka | 2 kusy | |
Smetana na vaření 10% | 100 g | |
Máslo | 20 g | |
Sůl | 3 špetky | |
Pepř | 1 špetka | |
Zeleninový vývar | 1000 ml |
Krémová celerová polévka postup
Celer a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Pokud chceme postup urychlit, můžeme zeleninu i nastrouhat.
Šalotku nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na másle. Přidáme zeleninu a krátce podusíme.
Přidáme sůl a pepř, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud zelenina není měkká.
Rozmixujeme a přidáme smetanu. Podle potřeby ještě dochutíme. Na závěr můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo opečenými krutonky.
Další z řady krémových polévek, tentokrát ze základní kořenové zeleniny a právě proto tolik oblíbená. A o čem je řeč? Krémová celerová polévka, výborná, výživná a přitom je z tak základních surovin, že si ji může připravit každý klidně hned teď.
Celerová polévka recept je skvělým využitím kořenové zeleniny, která není úplně dnešní, ani včerejší a je potřeba ji rychle zpracovat. Přitom je velmi chutná a jednoduchá. Zamilují si ji hlavně děti, protože je krásně jemná a díky mrkvi jemně nasládlá. Nicméně je tahle celerová polévka krémová natolik, že by obstála i vedle té nejlepší dýňové polévky, nebo třeba krémové česnečky.
Je na každém, zda ji bude připravovat z poctivého zeleninového vývaru, nebo si zjednoduší práci vodou a bujonem. Výhodou celerové polévky je také, že není nijak výrazně kořeněná, tudíž je to také ideální součást jídelníčku pro děti nebo v případě různých zdravotních diet.
Tip na závěr: Krémovou celerovou polévku lze připravit také jako součást celého menu z kořenové zeleniny, například jako první chod k dušenému hovězímu na zelenině a víně.
Hovězí maso na víně jako hlavní chod
Hovězí maso na víně je luxusním pokrmem, který není ani příliš náročný, budete-li se přesně řídit stanoveným postupem. Vyhraďte si však pro hovězí na červeném víně dostatek času. Trvá klidně i pár hodin, než maso dostatečně změkne. Hovězí na kořenové zelenině se ideálně podlévá červeným suchým vínem. Čím kvalitnější víno pořídíte, tím chutnější bude i výsledný pokrm. Doporučujeme vám hovězí na víně servírovat s celerovou kaší. Jako nápoj zvolte tematicky nějaké dobré víno.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 276.818 Kj
Bílkoviny | 1.8 g |
Sacharidy | 12.13 g |
Sacharidy z cukrů | 0.04 g |
Tuky | 1.19 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.57 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 5.05 g |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot