Krémová celerová polévka recept

Krémová celerová polévka

Ingredience na 1 porci

Celer500 g
Mrkev2 kusy
Cibule šalotka2 kusy
Smetana na vaření 10%100 g
Máslo20 g
Sůl3 špetky
Pepř1 špetka
Zeleninový vývar1000 ml

Krémová celerová polévka postup

1

Celer a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Pokud chceme postup urychlit, můžeme zeleninu i nastrouhat.

2

Šalotku nakrájíme nadrobno a zpěníme v hrnci na másle. Přidáme zeleninu a krátce podusíme.

3

Přidáme sůl a pepř, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud zelenina není měkká.

4

Rozmixujeme a přidáme smetanu. Podle potřeby ještě dochutíme. Na závěr můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo opečenými krutonky.

Další z řady krémových polévek, tentokrát ze základní kořenové zeleniny a právě proto tolik oblíbená. A o čem je řeč? Krémová celerová polévka, výborná, výživná a přitom je z tak základních surovin, že si ji může připravit každý klidně hned teď.

Celerová polévka recept je skvělým využitím kořenové zeleniny, která není úplně dnešní, ani včerejší a je potřeba ji rychle zpracovat. Přitom je velmi chutná a jednoduchá. Zamilují si ji hlavně děti, protože je krásně jemná a díky mrkvi jemně nasládlá. Nicméně je tahle celerová polévka krémová natolik, že by obstála i vedle té nejlepší dýňové polévky, nebo třeba krémové česnečky.

Je na každém, zda ji bude připravovat z poctivého zeleninového vývaru, nebo si zjednoduší práci vodou a bujonem. Výhodou celerové polévky je také, že není nijak výrazně kořeněná, tudíž je to také ideální součást jídelníčku pro děti nebo v případě různých zdravotních diet.

Tip na závěr: Krémovou celerovou polévku lze připravit také jako součást celého menu z kořenové zeleniny, například jako první chod k dušenému hovězímu na zelenině a víně.

Hovězí maso na víně jako hlavní chod

Hovězí maso na víně je luxusním pokrmem, který není ani příliš náročný, budete-li se přesně řídit stanoveným postupem. Vyhraďte si však pro hovězí na červeném víně dostatek času. Trvá klidně i pár hodin, než maso dostatečně změkne. Hovězí na kořenové zelenině se ideálně podlévá červeným suchým vínem. Čím kvalitnější víno pořídíte, tím chutnější bude i výsledný pokrm. Doporučujeme vám hovězí na víně servírovat s celerovou kaší. Jako nápoj zvolte tematicky nějaké dobré víno.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 276.818 Kj

Bílkoviny1.8 g
Sacharidy12.13 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky1.19 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.57 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina5.05 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.