Krupicová kaše: tradiční recept na krupici
Ingredience na 1 porci
Cukr bílý | 10 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Krupice | 50 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Máslo | 30 g |
Postup krupicová kaše
Do hrnce nalijte mléko, přidejte špetku soli a zahřívejte na plotně.
Během toho do hrnce dejte máslo a přisypte dětskou krupičku.
Neustále míchejte, aby se vám nevytvořily nechtěné hrudky.
Chvíli vše provařte.
Poté kaši nalijte do hlubokého talíře, na vrch ukrojte kousek másla a ochuťte.
Krupicová kaše: tradiční recept, na kterém vyrůstala spousta z nás. Jak udělat krupicovou kaši? Postup není vůbec náročný a navíc je velmi rychlý. Základem je samozřejmě krupice, kterou doplníte o další ingredience. K ozdobení krupicové kaše se nejčastěji používá kakao, vyzkoušet ale můžete i med, ořechy či ovoce.
Jedná se o doporučovanou stravu pro malé děti, kterým teprve začínají růst zoubky, a tak je díky krupicové kaši nemusí příliš namáhat. Pokud si chtějí pochutnat i rodiče, ať si do kaše zkusí přimíchat i trochu rumu, bohatě postačí ten tuzemský.
Pokud byste chtěli ochutnat obdobný recept na krupicovou kaši, vyzkoušejte banánovo karobovou krupici.
Krupicová kaše: podrobný tradiční recept na krupici
Do hrnce nalijte 1 hrnek mléka, přidejte špetku soli a zahřívejte na plotně. Během toho do hrnce dejte lžíci másla a přisypte 2 vrchovaté polévkové lžíce dětské krupičky. Neustále míchejte, aby se vám nevytvořily nechtěné hrudky.
Chvíli vše provařte, pokud je kaše příliš hustá, přilijte mléko. Poté kaši nalijte do hlubokého talíře, na vrch ukrojte kousek másla a ochuťte například kakaem.
Dalším oblíbeným sladkým pokrmem, který bychom vám doporučili vyzkoušet, jsou bavorské vdolečky. Bavorské vdolečky doplňte domácími povidly a věřte nám, že tak uspokojíte všechny milovníky sladkého.
Co jste o krupicové kaši nejspíš nevěděli
Kromě sladké verze se dá připravit i ve slané formě. Klasické ingredience tak nahradí vajíčka, strouhaný sýr či smažená cibule. A příliš odlišná není ani výše zmíněná banánovo karobová krupice. Tu si navíc mohou dopřát i lidé s intolerancí lepku a obohatit své tělo o spoustu prospěšných látek.
Další krupicový tip: krupicová polévka s vejcem
Krupicová polévka s vejcem je neuvěřitelně rychle připravena a k jejímu uvaření potřebujete pouze několik ingrediencí. Suroviny na krupicovou polévku jsme vám v receptu neuvedli v závazném množství. Vše záleží na vašich chutích a preferencích. Ozvláštněte si polévku s vajíčkem dalšími druhy zeleniny, přimíchejte třeba kukuřici. Servírujte krupicovou polévku posypanou pažitkou. Aby vás krupicová polévka s vejcem dostatečně zasytila, osmahněte si k ní krutony z celozrnného pečiva.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 60.586 Kj
Bílkoviny | 0.16 g |
Sacharidy | 1.45 g |
Sacharidy z cukrů | 1.26 g |
Tuky | 0.88 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.55 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 0.01 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot