Recept na kuřecí vývar z kostí
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mrkev | 3 kusy | |
Celer | 100 g | |
Petržel kořen | 100 g | |
Kedlubna bílá | 50 g | |
Kuřecí maso | 2000 g | |
Pórek | 1 kus | |
Cibule | 1 kus | |
Česnek | 2 stroužky | |
Bobkový list | 2 kusy | |
Nové koření celé | 5 kusů | |
Pepř černý celý | 15 kusů | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 2 špetky | |
Ječné kroupy | 150 g |
Postup vývar
2 kg kuřecích skeletů podlijte vodou a pečte hodinu v troubě předehřáté na 200 °C.
Po uvaření oberte maso. Obrané kosti vložte i s výpekem do hrnce a zalijte cca 2,5 litry studené vody.
Nastavte si střední teplotu a na ní hrnec s kostmi nechejte 3 hodiny tzv. táhnout. Voda by měla bublat pouze příležitostně a hrnec ponechte odkrytý.
Jakmile uplynou 3 hodiny, vše sceďte a na sporák vraťte čistý vývar. Přidejte k němu očištěnou, nakrájenou zeleninu, koření, cibuli vcelku a stroužky česneku a nechejte táhnout další hodinu.
Poté kosti s cibulí a česnekem vyhoďte a přidejte kroupy s obraným masem. Ještě dochuťte solí, pepřem a můžete podávat.
Polévku doporučujeme ozdobit čerstvou petrželkou.
Recept na kuřecí vývar z kostí není náročný na přípravu, ale zabere velké množství času, jelikož uvaření kvalitního kuřecího vývaru je otázkou několika hodin. Základ kuřecího vývaru z kostí tvoří kuřecí skelet, ke kterému se přidá několik druhů zeleniny a koření. S ingrediencemi se nebojte experimentovat a přimíchat, případně vynechat cokoliv vás napadne.
Kuřecí vývar jako polévka k zapečenému kuskusu
Samotná polévka vás k obědu příliš nezasytí, je proto dobré s k ní připravit ještě nějaké doplňkové jídlo. Ideální volbou je recept na zapečený kuskus se zeleninou. Jídlo je lehce stravitelné a obsahuje spoustu výživných látek. Navíc je příprava zapečeného kuskusu velmi snadná a oproti kuřecí polévce i rychlá. Použijete-li v receptu kuskus celozrnný, vykouzlíte si nejenom výživný, ale i zdravý pokrm.
Kuřecí polévka jako léčivý pokrm
Kuřecí polévka je chutná a ještě k tomu má pozitivní vliv na lidské zdraví. Připravte si ji, pokud na sobě začínáte cítit příznaky nachlazení nebo rýmy. Zároveň je kuřecí vývar skvělý ve chvíli, kdy máte zimnici, chcete se rychleji zbavit kocoviny anebo uklidnit podrážděný žaludek. Díky tomu, že je recept na kuřecí vývar připravován z kostí, se do polévky uvolňuje kolagen. Ten je potřebný pro optimální stav kostí, kloubů a chrupavek.
Rychlá večeře ke kuřecímu vývaru
Den utekl jako voda a vy teď nejspíš přemýšlíte nad tím, jakou rychlou večeři připravit. Nemusíte nutně sahat po pečivu a nějaké příloze, během chvíle si totiž můžete připravit daleko výživnější pokrmy. Rychlá večeře zahrnuje například recept na krémovou brokolicovou polévku nebo dýňovou krémovou polévku.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 565.773 Kj
Bílkoviny | 5.2 g |
Sacharidy | 28.02 g |
Sacharidy z cukrů | 6.01 g |
Tuky | 1.33 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 10.88 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 37.28 g |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot