Recept na celozrnný kuskus na sladko s banánem

Kuskus na sladko

Ingredience na 1 porci

Banán90 g
Mléko polotučné70 ml
Med včelí (7 g)1 lžička
Skořice4 g
Mandle loupané plátky10 g
Kuskus celozrnný70 g
Vanilkový lusk0.5 kusy

Postup receptu kuskus na sladko

1

Celozrnný kuskus zalijte horkým mlékem a nechte cca 5-10 minut nabobtnat. Mléko by mělo kuskus převyšovat pouze o cca 0,5 cm.

2

Oslaďte celozrnný kuskus lžičkou včelího medu, přidejte hotový vanilkový extrakt nebo použijte vanilkový lusk a dochuťte špetkou soli. Vše dobře promíchejte. Sůl dodá sladkým receptům ten pravý šmrnc, ale nesmí vám ujet ruka.

3

Kuskus na sladko naservírujte do misky nebo hlubokého talíře. Přidejte loupané mandle a pokrájené banány.

4

Sladkou tečku dodá pokrmu cejlonská skořice, popřípadě postačí skořice tradiční.

Kuskus je v kuchyni oblíbenou ingrediencí díky snadné a rychlé přípravě, ale také díky širokému využití. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na celozrnný kuskus na sladko s banánem. Zažene chutě na sladké, ale zároveň dodá tělu potřebné živiny a nemusíte se bát, že po něm přiberete. Taktéž si tento kuskus recept můžete vylepšit přidáním i jiných druhů ovoce, například lesními plody nebo ananasem.

Kuskus na sladko s banánem

Kuskus na sladko si můžete připravit jako dezert, výživnou svačinu nebo snídani. Je to také ideální dietní jídlo na žaludek, pokud vám není dobře a bolí vás břicho. Tento kuskus recept je určitě vhodný i pro zdravý jídelníček, protože obsahuje komplexní sacharidy, přírodní cukry a zdravé tuky. Recept je vegetariánský, pro vegan verzi stačí nahradit kravské mléko rostlinným a med agávovým sirupem. Pokud se cukru vyhýbáte, med klidně úplně vynechte. Můžete také přidat další ovoce a oříšky, které máte doma.

Tip! Kvalitní kuskus je možné zakoupit na e-shopu Grizly.

Co je kuskus?

Jedná se o drobné kuličky ze semoliny (což je druh pšenice) původem ze severoafrické kuchyně, které jsou oblíbeným zástupcem zdravého jídelníčku. Způsobů, jak udělat kuskus, je spousta. Používá se především jako příloha, ale také jako přísada do různých salátů a bezmasých jídel. Vychutnat si ho můžete za tepla i za studena. Stejně jako rýži nebo těstoviny, i kuskus najdete v obchodech v klasické a celozrnné variantě.

Tip: Vyzkoušejte také náš recept na kuskus s tofu, který je vhodný i pro vegan jídelníček. Kuskus s tofu je ideální rychlý recept na lehký oběd či večeři, když zrovna nemáte čas vařit složitá jídla. Nebo vyzkoušejte slzovka recepty, které jsou nejoblíbenější v asijských zemích. Slzovka recepty jsou na rozdíl od kuskusu bezlepkové, tedy pokud ke slzovce nepřidáte surovinu s lepkem.

Proč zvolit celozrnný kuskus?

Kuskus, a to zejména jedná-li se o celozrnný kuskus, je zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2 a B6) a minerálních látek – fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Klasický kuskus obsahuje těchto látek méně. Nižší je i obsah vlákniny, proto doporučujeme volit právě celozrnný kuskus. Výhodou je, že celozrnný kuskus je možné použít jak na slané, tak i sladké recepty. Protože sám o sobě kuskus sladký není, používá se na jeho oslazení včelí med, dochutit se dá ale například i banánem nebo jiným ovocem, které máte rádi.

Jak uvařit kuskus?

Ne každý má úplně jasno v tom, jak udělat kuskus. Velkou výhodou je jeho snadná příprava, kuskus totiž není vůbec potřeba vařit. Příprava kuskusu spočívá pouze v tom, že jej zalijete dvojnásobným množstvím horké vody a necháte pod pokličkou 5-10 minut nabobtnat. Pro lepší chuť je možné kuskus zalít také vývarem nebo mlékem. Dále pak postupujete podle konkrétního receptu na kuskus.

Banány – skvělý zdroj antioxidantů a energie

Banán má výborné nutriční hodnoty, patří proto mezi potraviny, které by v žádném zdravém jídelníčku neměly chybět. Je bohatý na antioxidanty, které pozitivně působí na srdce, posilují imunitu, a dokonce zpomalují stárnutí lidského těla. Dále obsahuje vitamíny C a B6, draslík a vlákninu. Právě díky vláknině podporují trávení a patří mezi vhodná dietní jídla na žaludek.

Banány obsahují přírodní cukry, proto tělu dodají okamžitou energii. Dají se dobře využít jako chutná náhražka nezdravých potravin při chuti na sladké nebo jako svačina před cvičením.

Banán – nutriční hodnoty na 100 g:

  • energetická hodnota: 94 kcal,
  • bílkoviny: 1 g,
  • sacharidy: 22 g (z toho cukry: 19 g),
  • tuky: 0,2 g,
  • vláknina: 2 g.

Včelí med – lék našich babiček

Další velmi prospěšnou potravinou obsaženou v tomto receptu na kuskus na sladko s banánem je včelí med. Stejně jako banány, je i včelí med pro lidské tělo zdrojem energie, a to především díky vysokému obsahu jednoduchých cukrů. Naše babičky med používaly při onemocnění horních cest dýchacích, blahodárně ale působí například i na krevní tlak. Nicméně vegan jídelníček med nepovoluje, pokud si tedy chcete připravit sladký kuskus ve veganské verzi, nahraďte med agávovým sirupem nebo jiným tekutým sladidlem.

Mandle – pomocník při hubnutí

Tyto oblíbené oříšky mají kromě toho, že skvěle chutnají, i nespočet zdravotních benefitů. Jsou zdrojem antioxidantů, zdravých tuků a jejich konzumace pomáhá předcházet různým nemocem. Obsahují také mangan, hořčík a vitamín E. Mandle můžete bez obav zobat i když zrovna držíte dietu, protože mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin, které skvěle zasytí. Doporučená denní dávka je zhruba 10 mandlí.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 149.837 Kj

Bílkoviny0.38 g
Sacharidy7.11 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky0.59 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Vláknina0.53 g
Vápník0.02 g
Gi135.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.