Celozrnný kuskus s tofu a zeleninou – recept

Kuskus s tofu

Ingredience na 1 porci

Olej olivový1 ml
Rajčata cherry1 hrst
Cibule červená0.5 kusy
Polníček50 g
Chilli paprička1 kus
Avokádo čerstvé40 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Citrónová šťáva čerstvá1 g
Tofu uzené140 g
Kuskus celozrnný50 g

Postup receptu kuskus s tofu a zeleninou

1

Kuskus si zalijte vroucí vodou nebo vývarem tak, aby byla voda zhruba 1 cm nad kuskusem a nechte nabobtnat cca 5 minut.

2

Na oleji si osmahněte na kostičky pokrájené tofu.

3

Jakmile bude kuskus hotový, zakápněte ho olivovým olejem, opepřete, osolte, pokapejte pár kapkami citrónové šťávy a dobře promíchejte. Dochuťte chilli podle chuti.

4

V míse smíchejte propláchnutý salát polníček, pokrájená cherry rajčátky a avokádo – na jednu porci požijte 1/4 až 1/2 avokáda.

5

Kuskus servírujte promíchaný s uzeným tofu a salátkem s rajčátky a avokádem. Libovolně můžete kuskus dále posypat oblíbenými semínky nebo oříšky.

Kuskus s tofu a zeleninou je skvělý recept pro všední dny, kdy není čas vařit složitá jídla. Kuskus se zeleninou je lehký a dobře stravitelný a díky tofu také dostatečně zasytí. Vyzkoušejte ho i vy!

Kuskus s tofu a zeleninou

Kuskus se zeleninou a tofu je rychlé a zároveň vyvážené jídlo, které je navíc vhodné i pro veganský a redukční jídelníček. Celozrnný kuskus dodá tělu komplexní sacharidy a vlákninu, tofu zajistí dostatek kvalitních bílkovin a avokádo zase zdravé tuky. A díky čerstvé zelenině je toto jídlo nabité i spoustou vitamínů.

Tip: Vyzkoušejte také oblíbený recept na zapečený kuskus. Určitě si pochutnáte!

Kuskus

Kuskus se vyrábí z pšeničné krupice, která se vytvaruje do malých kuliček. Je typickou ingrediencí severoafrické kuchyně, velké oblibě se ale těší i u nás. A není se čemu divit, jedná se o  zdravou potravinu, která se dá využít jak ve slaných, tak ve sladkých receptech. Obdobnými vlastnostmi se může pochlubit i slzovka, která je nejrozšířenější v asijských zemích. Oproti kuskusu je však slzovka bezlepková.

Jak udělat kuskus?

Příprava kuskusu je velmi jednoduchá – stačí jej zalít dvojnásobným množstvím horké vody, vývaru nebo mléka a nechat několik minut nabobtnat pod pokličkou. S hotovým kuskusem pak můžete naložit dle libosti – způsobů, jak udělat kuskus, je nespočet. Skvělý je například zapečený kuskus, za studena v salátech nebo jako klasická příloha k masu.

Tip: Znáte kuskus na sladko? Pokud ne, doporučujeme vyzkoušet náš jednoduchý recept na celozrnný kuskus na sladko s banánem.

Proč zvolit celozrnný kuskus?

Pro redukční jídelníček se obecně doporučuje zvolit celozrnné varianty příloh, ať už celozrnnou rýži, těstoviny nebo celozrnný kuskus. Je to z toho důvodu, že mají vyšší obsah vlákniny, která se postará o to, že zůstanete déle sytí. Kromě toho jsou také bohatší na vitamíny a minerály.

Tofu

Tofu se vyrábí srážením sójového mléka pomocí syřidel jako je sůl nigari nebo vápenatá sůl. Jedná se vlastně o „sýr“ ze sóji. Samo o sobě má přírodní tofu nevýraznou chuť, proto se dá použít prakticky do čehokoliv. V obchodech však  seženete i již upravené tofu – uzené, marinované, bylinkové, …

Jak udělat tofu?

Nejjednodušším způsobem, jak připravit tofu, je nakrájet ho na kostičky a osmažit na pánvi. Pro lepší chuť je dobré tofu předem namarinovat nebo okořenit. Z tofu si ale můžete připravit i různé pomazánky, karbanátky a podobně. A připravit si z něj můžete i dezerty, například veganskou verzi oblíbeného dortu cheesecake.

Nutriční hodnoty tofu

Tofu je vynikající rostlinný zdroj bílkovin – na 100 g připadá až 15 g bílkovin. Zároveň má nízký obsah tuků a sacharidů, což z něj dělá vhodnou potravinu pro redukční jídelníček. Kromě toho je tofu bohaté na vitamíny skupiny B a minerály, především vápník a železo.

Tip: Na zdravé a cenově dostupné potraviny se specializuje například Globus leták. Právě Globus leták má navíc speciální sekci s názvem Zdravý svět, kde je vždy pestrá nabídka zdravých potravin. Kvalitní a především lokální potraviny pak nabízí také Trefa leták, a to vždy za skvělé ceny.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 169.171 Kj

Bílkoviny1.4 g
Sacharidy5.42 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky1.49 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.9 g
Vláknina1.11 g
Sodík0.01 g

Alergeny

  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.