Chutné a rychlé květákové placičky vegan
Ingredience na 1 porci
Květák | 700 g | |
Semínka lněná celá | 20 g | |
Česnek | 3 stroužky | |
Strouhanka | 300 g |
Postup placičky
Květák očistěte, rozdělte ho na růžičky a všechny vložte do vroucí, mírně osolené vody.
Vařte přibližně 10 minut, poté květákové růžičky vyndejte z vody, rozmačkejte a nechte vychladnout.
Po vychladnutí ke květáku přidejte strouhanku, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř.
Rozmixujte si lněné semínko s vodou. Poté tu směs smíchejte s květákem.
Vše pořádně promíchejte a začněte tvarovat květákové placičky.
Placičky vložte na pánev s rozpáleným olejem a dozlatova po obou stranách usmažte.
Květákové placičky vegan se od klasické verze liší v tom, že se k jejich přípravě nepoužívají vajíčka s moukou. Květák je velmi oblíbenou zeleninou, a tak není divu, že se přidává jako hlavní ingredience do spousty druhů receptů. Jedním z nich je například recept na květákové placičky bez mouky. Postupy a použité ingredience se velmi často liší, tento ale potěší i všechny vegany, jelikož se jedná o recept na květákové placičky vegan.
Dalším oblíbeným pokrmem s květákem je květákový kuskus. Květákový kuskus je chutně doplněn granátovým jablkem a rukolou. Doporučujeme ale vyzkoušet i míchaná vejce s květákem. Květák je navíc doslova přeplněný zdraví prospěšnými látky, jako jsou vitaminy a minerální látky.
Recept na květákové placičky vegan
Květák důkladně očistěte pod tekoucí vodou, rozdělte ho na růžičky a všechny vložte do vroucí, mírně osolené vody. Vařte přibližně 10 minut, poté květákové růžičky vyndejte z vody a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkejte a nechte vychladnout.
Jakmile bude rozmačkaný květák vychladlý, přidejte k němu přibližně 2-3 hrstky strouhanky, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř.
Rozmixujte si 2 lžíce lněného semínka s cca 8-10 lžičkami vody. Ve chvíli, kdy budete mít dostatečně rozmixováno, smíchejte tuto směs s květákem.
Vše pořádně promíchejte a začněte tvarovat květákové placky. Ty potom vložte na pánev s rozpáleným olejem a dozlatova po obou stranách usmažte.
Květákové placky jsou velmi chutné v doplnění s bramborem a nějakým bylinkovým dipem, aby ještě lépe klouzaly do krku.
Vyzkoušejte i další recepty z květáku, nejenom květákové placičky bez mouky
Skvělou alternativou pro všechny, kteří si chtějí pochutnat, ale nezatěžovat své tělo zbytečnými cukry a tuky, je zdravá květáková pizza. Hlavní surovinou této zdravé pizzy je právě květák, z něhož zhotovíte pizza těsto bez droždí. Květáková pizza je velmi rychlý, snadný, chutný a oblíbený recept. Hodí se pro vegetariány, celiaky i pro lidi, co omezují sacharidy.
Recept se žampiony: další tip na vegetariánský oběd
Recept se žampiony poslouží jako chutný oběd jak pro vegetariány, tak i pro všechny další strávníky. K přípravě receptu na žampiony navíc potřebujete úplné minimum ingrediencí. Žampiony se řadí mezi potraviny bohaté na vlákninu, což má pozitivní vliv na funkci střev i detoxikaci organismu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 56.576 Kj
Bílkoviny | 0.47 g |
Sacharidy | 2.1 g |
Sacharidy z cukrů | 0.02 g |
Tuky | 0.34 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.04 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.16 g |
Vláknina | 0.41 g |
Vápník | 0.01 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot