Ingredience na 1 porci

Česnek0.5 stroužky
Bazalka čerstvá1 hrst
Vejce1 kus
Cibule červená1 kus
Paprika červená1 kus
Oregano drcené2 špetky
Cuketa0.5 kusy
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Rajčata2 kusy
Citrónová šťáva čerstvá2 g
Olej řepkový2 ml
Bobkový list2 kusy

Lečo je typický pokrm pro maďarskou kuchyni. K přípravě budete potřebovat hlavně papriky, rajčata, cuketu a cibuli. Zelenina se nakrájí na plátky a promíchá se s rajčaty a cibulí tak, aby vznikla stejnorodá směs. Koření se mletou paprikou, solí a pepřem.

 

Zeleninu si omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Rajčata si spařte. Na troše oleje zesklovaťte cibulku. Po chvílí přisypte pokrájenou cuketu a papriky. Posypte trochou oregána a společně opékejte. Přidejte vejce (v případě čistě zeleninové variantě použijte rozdrobené lahůdkové tofu ochucené černou solí).

 

Spařená rajčata si pokrájejte a přidejte do směsi. Okořeňte mletou paprikou. Až bude všechna zelenina měkká – cca po 15-20 minutách, tak směs finálně dochuťte, prolisujte česnek a zakápněte citrónovou šťávou.

 

Lečo doporučujeme podávat s rýží nebo žitným pečivem.

Zeleninové lečo recept

Zeleninové lečo je receptem, který se k nám rozšířil z Maďarska. Připravuje se v mnoha podobách. Základem tohoto leča je zelenina, běžně se ale přidává i šunkový salám nebo vejce. Abyste si uvařili pravé maďarské lečo, přidejte mletou papriku. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, zvolte její pálivou variantu. Díky této zavařené verzi si lečo můžete dopřát kdykoliv. V létě si vychutnejte čerstvě uvařené, v zimě alespoň zavařené. Chutná stále úžasně.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 744.3743 Kj

Bílkoviny10.02 g
Sacharidy15.57 g
Sacharidy z cukrů0.52 g
Tuky10.1 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.73 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina5.2 g
Sodík0.07 g
Vápník0.04 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.