Linecké cukroví pro vegany
Ingredience na 1 porci
Meruňková marmeláda 70% ovoce | 1 g | |
Vanilkový pudink | 0.25 balení | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Citronová kůra čerstvá | 1 g | |
Mouka špaldová | 50 g | |
Škrob kukuřičný | 1 g | |
Vanilkový lusk | 0.25 kusy | |
Alsan | 10 g |
Tradiční linecké cukroví, v upravené verzi pro vegany. 🙂
Ve velké míse smíchejte mouku, škrob, puding a citrónovou kůru. Potom přidejte trochu citrónové šťávy, povolené rostlinné máslo a rukama vypracujte hladké těsto. Těsto nechte nejméně hodinu (ideálně přes noc) odpočinout v lednici.
Troubu předehřejte na 160°C. Připravené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na placku tlustou cca 2 – 3 mm. Vykrajujte tvary, které následně vyrovnáte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 15 minut – průběžné sledujte, jestli cukroví nehnědne.
Vychladlé kousky k sobě slepte oblíbenou marmeládou a nebojte se experimentovat, nemusí to být pouze klasická rybízová marmeláda na linecké.
Skladujeme v uzavřené nádobě.
Při pečení se držte grámáží viz. níže!
Na 1 dávku cukroví budete potřebovat:
250 g hladké špaldové mouky
160 g rosltinného másla
1 polévkovou lžíci vanilkového pudingu
špetka vanilky z lusku
1 lžička kukuřičného škrobu
2 čajové lžičky citrónové kůry
2 čajové lžičky citrónové šťávy
kvalitní marmeládu
Další linecký tip: linecký koláč s jablky
Linecký koláč s jablky je zástupcem tradičních rakouských dezertů. S velkou oblibou se však linecký jablečný koláč setkává i na našem území. Kromě jablek můžete do lineckého koláče použít i hrušky. V Rakousku se linecký jablkový koláč příležitostně plní i marmeládou a mandlovými plátky. Tento recept bez marmelády je však o něco kaloricky přijatelnější. Původ lineckého receptu na koláč s jablky sahá do druhé poloviny 17. století.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 659.566 Kj
Bílkoviny | 0.34 g |
Sacharidy | 36.54 g |
Sacharidy z cukrů | 0.43 g |
Tuky | 0.84 g |
Vláknina | 0.01 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot