Recept na hrnkovou tvarohovou bábovku

Tvarohová bábovka s olejem

Ingredience na 1 porci

Měkký tvaroh250 g
Mouka polohrubá200 g
Vejce2 kusy
Kypřící prášek do pečiva1 g
Olej slunečnicový7 lžic
Cukr bílý60 g
Pomerančová kůra6 g
Holandské kakao20 g

Postup bábovka

1

V míse dohladka rozšlehejte měkký tvaroh, moučkový cukr, vejce a olej.

2

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a následně přimíchejte k našlehané směsi.

3

Podle chuti přidejte holandské kakao a pomerančovou kůru.

4

Do vysypané bábovkové formy vlijte těsto a cca na 1 hodinu dejte péci do trouby.

Recept na hrnkovou tvarohovou bábovku je ideální volbou pro nedělní zákusek ke kávě. Ačkoliv bábovka z tvarohu nepatří mezi fitness dezerty a obsahuje jednoduché sacharidy, jednou za čas si ji může každý dopřát bez výčitek. U dezertů, jakým je i tvarohová bábovka, recepty poslouží jako návod k použití správného množství surovin, nicméně bábovku si může každý upravit podle své chutě, fantazie a dosáhnout tak i menšího množství sacharidů.

Základem každé bábovky je cukr, polohrubá mouka, vejce a prášek do pečiva. Bábovku je ale možné různými způsoby ozvláštnit a dodat tak tradičnímu zákusku úplně nový rozměr. Zajímavou chuť dodá bábovce pomerančová kůra nebo citronová kůra.  Na dochucení je možné použít i rum, banán, rozinky nebo jinou ingredienci, kterou máte rádi.

Čas strávený pečlivým vážením jednotlivých surovin ušetří hrnková bábovka. Jednotlivé ingredience stačí odměřit podle stejného hrníčku, postup přípravy se neliší.

Pro přípravu hrníčkové verze tvarohové bábovky dodržujte tyto poměry surovin

  • Polohrubá mouka: 200 gramů = 1,5 hrnku
  • Moučkový cukr: 60 gramů = 0,5 hrnku
  • Holandské kakao: 1–2 lžíce (podle chuti)
  • Pomerančová kůra: 1 lžíce (podle chuti)
  • Tvaroh, vejce, kypřící prášek a slunečnicový olej v uvedeném množství

Recept na hrnkovou tvarohovou bábovku

Do mísy si připravte měkký tvaroh, moučkový cukr, vejce a vše zalijte olejem. Směs rozšlehejte dohladka. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a následně přimíchejte k našlehané směsi. Podle chuti přidejte holandské kakao a pomerančovou kůru.

Formu na bábovku si vymažte a vysypte, následně do ní nalejte vytvořené těsto. Pečte v troubě na 150 stupňů přibližně hodinu. Pro ujištění se, že je plně upečená, zapíchněte do bábovky špejli. Luxusní tvarohová bábovka je hotová v momentě, kdy se na špejli nelepí těsto.

Hotovou bábovku z tvarohu nechejte vychladnout a poté opatrně vyklopte z formy. Vršek můžete posypat moučkovým cukrem.

Nejedná se zrovna o low carb záležitost, nicméně výjimečně si můžete zahřešit. Pokud byste si nebyli jistí, co pojem low carb znamená, jedná se o způsob stravy, v němž máte omezený obsah tuků i sacharidů. Rychle a efektivně tak díky tomu začnete ztrácet na váze.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 640.2413 Kj

Bílkoviny6.72 g
Sacharidy3.33 g
Sacharidy z cukrů1.1 g
Tuky5.56 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.62 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.37 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.