Recept na vánoční marokánky jako z cukrárny
Ingredience na 1 porci
Voda čistá | 0.06 litry | |
Mandle loupané celé | 25 g | |
Rozinky | 25 g | |
Olej slunečnicový | 0.5 lžíce | |
Cukr hnědý třtinový | 12 g | |
Mouka špaldová celozrnná | 30 g |
Postup marokánky
V kastrůlku si opražte špaldovou mouku a poté ji zalijte vodou.
Společně povařte a nakonec vmíchejte cukr, slunečnicový olej, nasekané mandle a rozinky.
Poté plech s marokánkami dejte péct do trouby asi na 15 minut.
Upečené marokánky namočte v rozehřáté kvalitní čokoládě.
Přinášíme vám recept na vánoční marokánky jako z cukrárny, které si vás podmaní svojí čokoládovo-ovocnou chutí. Marokánky jsou tradiční cukrovinkou arabských zemí. Ačkoli se jedná o pamlsek, můžeme i marokánky připravit ve zdravější variantě vhodné při dietách. Oříšky například prospějí vašim nervům, celozrnná špaldová mouka zase dodá potřebné živiny. Stejně tak je možné pečení cukroví ve zdravější formě u spousty dalších tradičních receptů.
Podrobný recept na marokánky
Nejdříve si v kastrůlku opražte špaldovou mouku a poté ji zalijte vodou. Společně povařte asi 10 minut a nakonec vmíchejte cukr, slunečnicový olej a hrubě nasekané mandle a rozinky.
Troubu si předehřejte na cca 200 °C, než se vyšplhá na určenou teplotu, vyložte si plech pečicím papírem, který následně pokladete vytvarovanými placičkami. Poté dejte plech s marokánkami péct asi na 15 minut.
Upečené marokánky můžete namáčet v rozehřáté kvalitní čokoládě a chcete-li dietnější verzi, velmi chutná je i karobová poleva. Chutná podobně jako kakao, ale obsahuje mnohem méně cukru.
Marokánky jako z cukrárny a bezlepková vánočka
Pokud byste chtěli kromě marokánek a celkově vánočního cukroví vyzkoušet i nějaký jiný, osvědčený recept. Bezlepková vánočka by mohla být to pravé. Jedná se o zdravé i chutné pečení a navíc bez výčitek. Kromě mouky je v bezlepkové vánočce zaměněn i druh cukru, místo klasického bílého využijete hnědý třtinový.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 329.1249 Kj
Bílkoviny | 0.38 g |
Sacharidy | 2.54 g |
Sacharidy z cukrů | 0.04 g |
Tuky | 0.58 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.04 g |
Vláknina | 0.16 g |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot