Moravský vrabec aneb recept na vepřové výpečky

Moravský vrabec

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Vepřový bok1 kg
Vepřové sádlo50 g
Cibule2 kusy
Česnek4 stroužky
Kmín1 špetka
Sůl5 špetek

Moravský vrabec postup

1

Cibuli nakrájíme na drobno, dáme na rozpálené sádlo do hrnce, který je vhodný do trouby. Cibuli lehce osmahneme.

2

Přidáme bůček, nakrájený na kousky, a osmahneme ze všech stran.

3

Dochutíme solí, kmínem, přidáme rozdrcené stroužky česneku nebo pokrájené na tenké plátky. Podlijeme trochou vody a krátce podusíme.

4

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů, hrnec přendáme do trouby a pečeme.

5

Průběžně podléváme vodou a maso obracíme. Pečeme celkem asi 90 minut.

Moravský vrabec, lidově také „moravský brabec“ neboli výpečky z vepřového masa jsou tradiční český pokrm. Recept na výpečky se skládá jen z pár ingrediencí a je snadný na přípravu. Navíc se velmi vyplatí udělat vepřové výpečky ve větším množství a mít je tak na více dní nebo je uskladnit do mrazáku.

Moravský vrabec se hodí zejména na nedělní rodinné obědy a přesto je často opomíjenou, méně nákladnou variantou například oproti klasické svíčkové omáčce. Výpečky recept totiž obsahuje vepřové maso, oproti tomu pravá svíčková je z masa hovězího.

Moravský vrabec je výborný recept s využitím vepřového bůčku, se kterým si spousta lidí neví rady. Přitom výpečky jsou velmi chutné a jednoduché na přípravu. Stačí lehce osmahnout na cibulce a na sádle a o zbytek kouzla s výpečky už se postará trouba.

Nejlepší je moravský vrabec s dušeným špenátem nebo dušeným kysaným zelím a bramborovými knedlíky. Samozřejmě si k vepřovému vrabci můžete dopřát i domácí houskový či karlovarský knedlík. Knedlíky se k tradičním českým jídlům hodí nejlépe a karlovarské knedlíky jsou navíc obohacené petrželí a muškátovým oříškem, což jim dodává skvělou chuť a jedinečnost. Výpečky se špenátem jsou známou českou klasikou, která jednou za čas přijde k chuti snad každému. Dušené kysané zelí je velmi zdravé, jelikož obsahuje spoustu vitamínů a vlákniny. Rozhodně bychom jej do svého pestrého jídelníčku měli zařazovat častěji, stejně tak jako špenát.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Maso jako takové je samozřejmě bohaté na bílkoviny. Nedoporučuje se však konzumovat jej úplně každý den. Proto je dobré znát i jiné potraviny bohaté na bílkoviny a udržovat tak zdravý a vyvážený jídelníček. Nejdůležitějším faktorem pro zdravý životní styl či jakoukoli dietu je právě správný poměr makroživit, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Sníst dostatek bílkovin lidem často dělá problém. Může to být proto, že nemají rádi maso nebo všeobecně konzumují více sacharidů, které jsou obsažené téměř všude. Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří zejména luštěniny, tvarohy či jogurty. Dále se jedná o různé náhražky masa jako je sója, tofu či tempeh.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 3497.103 Kj

Bílkoviny275.31 g
Sacharidy10.25 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky235.25 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)82.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)1.11 g
Cholesterol0.9 g
Vláknina3 g
Vápník52.01 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.