Mrkvová bábovka
Ingredience na 1 porci
Cukr bílý | 170 g | |
Vejce | 3 kusy | |
Mouka polohrubá | 270 g | |
Olej řepkový | 115 ml | |
Mléko polotučné | 125 ml | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Vanilkový cukr | 1 balení | |
Mrkev | 4 kusy |
Postup bábovka
Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.
Následně přidejte i olej, mléko, kypřicí prášek a mouku.
Vmíchejte vanilkový cukr, nastrouhané mrkve a na závěr vyšlehaný bílkový sníh.
Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
Pečte zhruba 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Mrkvová bábovka je příjemně vláčným dezertem hodícím se jako skvělé občerstvení na oslavu nebo odpolední svačinu. Postup na mrkvovou bábovku je velmi jednoduchý, stejně jako na vyhlášenou babiččinu ořechovou bábovku, a zvládne ho tak každý. Pozor si dejte pouze při vyklopování bábovky z formy, aby se vám neporušila. Těsně před konzumací vám bábovku doporučujeme posypat moučkovým cukrem. Nejenom, že tak mrkvová bábovka lépe chutná, ještě navíc je mnohem vzhlednější.
Mrkvová bábovka: přepočet ingrediencí na hrnky
Aby byla příprava bábovky opravdu co nejsnazší a nejrychlejší, přepočítali jsme vám potřebné ingredience na hrnky. Nemusíte se tak zdržovat detailním odvažováním na kuchyňské váze. Budete tedy potřebovat:
- 1 hrnek cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku oleje
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 0,5 hrnku mléka
- 4 mrkve
Tip: Zajímavým chuťovým zpestřením může být také kokosový olej, který má nejen jemnou chuť, ale také mnoho zdraví prospěšných látek a vitamínů. Oblíbeným je například kokosový olej Albert, přičemž právě kokosový olej Albert navíc nabízí i výhodný poměr ceny a kvality.
Dušená mrkev recept
Mrkev se dá využít ve sladkých i slaných pokrmech. Oblíbenou verzí mezi strávníky je i dušená mrkev. Recept je opět velmi primitivní a kromě mrkve nebudete potřebovat de facto žádné další ingredience. Často připravovanou přílohou k dušené mrkvi je vařený brambor. Skvělá je i kombinace dušené mrkve s masem. Mrkev je skrz na skrz plná zdraví důležitých látek, jako jsou vitaminy či minerální látky. V neposlední řadě pomáhá vylepšit lidský zrak.
Další bábovkový tip: zdravá tvarohová bábovka
Receptů na bábovku existuje velká spousta. Na našem území se tento druh moučníku peče již od nepaměti. Není tak určitě na škodu, vyzkoušíte-li i jiné verze. Senzační je například zdravá tvarohová bábovka, která poslouží třeba jako rychlá a výtečná svačina do práce či do školy. Na výběr máte hned několik možných postupů, některé se liší i potřebnými ingrediencemi. Zdravá tvarohová bábovka se tak zkrátka přizpůsobí všem gurmánům.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 542.3943 Kj
Bílkoviny | 7.32 g |
Sacharidy | 9.47 g |
Sacharidy z cukrů | 20.96 g |
Tuky | 6.67 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.63 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 4.06 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot