Nejchutnější ořechová náplň do buchet a koláčů
Ingredience na 1 porci
Ořechy lískové | 10 hrstí | |
Piškoty dětské | 50 g | |
Mléko polotučné | 200 ml | |
Med včelí (7 g) | 3 lžičky | |
Cukr bílý | 50 g | |
Vejce bílek | 1 kus |
Postup náplň
Namelte si ořechy. Následně je vložte do hrnce a přelijte vařícím mlékem.
Postupně přimíchejte i zbylé ingredience.
Úplně na závěr přidejte vaječný bílek a ještě jednou promíchejte.
Nejchutnější ořechová náplň do buchet a koláčů či závinů, kterou bez pochyb zabodujete u všech milovníků sladkých pokrmů. Ořechová náplň neboli ořechová nádivka se nejčastěji připravuje z vlašských ořechů, nicméně ji můžete zhotovit i z těch lískových. Ořechová nádivka je nejlepší v kynutých buchtách a koláčích, proto vám zároveň přinášíme snadný recept na kynuté těsto. Pokud vám nějaké ořechy zbyly, zkuste z nich udělat nepečené ořechové kuličky. Ty se skvěle hodí jako mlsání, a to nejenom v období Vánoc, kdy se s nimi můžete setkat nejčastěji.
Nejchutnější ořechová náplň do buchet a koláčů recept
Namelte si 250 gramů lískových, nebo vlašských ořechů. Následně je vložte do hrnce a přelijte 200 mililitry vařícího mléka.
Postupně přimíchejte i zbylé ingredience, kterými je 50 g mletých piškotů, 50 g cukru, 50 g medu a 1 až 2 lžíce rumu. Úplně na závěr přidejte vaječný bílek, ještě jednou promíchejte a ořechová náplň je hotová. Zkombinujte ji s nějakým sladkým receptem na kynuté těsto a rozhodně tak vykouzlíte úsměv na tváři všem strávníkům. Výborná je ale také ořechová náplň do závinu.
Ořechová nádivka: vliv na lidské zdraví
Ořechy se snaží bojovat proti únavě a vyčerpání organismu. Jsou doslova přeplněné minerálními látkami a vitamíny, zároveň jsou zdrojem bílkovin. Mezi další potraviny s vysokým obsahem bílkovin řadíme luštěniny, mléčné výrobky či hovězí maso. Svým složením se ořechy podílejí na posílení imunitního systému a kvalitě pokožky. V neposlední řadě zajišťují správnou funkci zažívacího traktu, proto je ořechová nádivka doslova to pravé ořechové pro vaše tělo.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 492.998 Kj
Bílkoviny | 5.32 g |
Sacharidy | 9.35 g |
Sacharidy z cukrů | 1.53 g |
Tuky | 6.37 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.02 g |
Vláknina | 0.93 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.02 g |
Gi | 65.15 |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot