Nejlepší bolognese neboli recept na boloňskou omáčku

bolognese recept na boloňskou omáčku

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí mleté500 g
Slanina100 g
Mrkev1 kus
Celer řapíkatý2 kusy
Cibule1 kus
Česnek4 stroužky
Rajčatový protlak50 g
Rajčata v plechovce200 g
Víno bílé ( 2 dcl)1 sklenice
Mléko polotučné200 ml
Olej olivový11 ml
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Bazalka čerstvá1 hrst
Oregano drcené5 špetek
Muškátový oříšek mletý5 g

Postup omáčka bolognese

1

Orestujeme si nakrájenou slaninu na olivovém oleji.

2

Přidáme nakrájenou zeleninu na menší kousky a smažíme.

3

Přidáme mleté maso a občas promícháme, aby se nepřipalovalo. Jakmile začne "praskat" je hotové.

4

Přidáme rajčatový protlak, krájená rajčata a víno a zamícháme.

5

Dále postupně přiléváme mléko.

6

Dochutíme solí, pepřem a přikryté vaříme na mírném ohni cca 2 hodiny. Občas promícháme.

Bolognese omáčka

Nejlepší bolognese recept na boloňskou omáčku si připravíme tak, že nejprve nakrájíme slaninu na kostičky a orestujeme ji asi na lžíci olivového oleje. Dále nakrájíme mrkev a řapíkatý celer na menší kousky, přidáme ke slanině a společně smažíme. Ke směsi vložíme mleté maso, občas promícháme a kontrolujeme, aby se nepřipalovalo. Jakmile maso začne na pánvi takzvaně „praskat“, mělo by být hotové. Dále přidáme rajčatový protlak, krájená rajčata a také sklenici bílého vína. Tím dostane bolognese omáčka svou specifickou chuť. Je možné použít i červené, záleží na vaší chuti. Vše spolu zamícháme a dále postupně přiléváme mléko. Nakonec dochutíme solí, pepřem a přikryté pod poklicí vaříme na mírném ohni zhruba 2 hodiny, aby se chutě krásně spojily. Občas promícháme. Bolognese recept na boloňskou omáčku můžeme dochutit také oreganem a trochou muškátového oříšku. Při servírování už jen přidáme čerstvou bazalku na ozdobu a pokrm je hotov.

Omáčka k rýži či těstovinám

Těstoviny vařte v dostatečně osolené vodě. Stále s nimi míchejte a když jsou ještě lehce nedovařené je sceďte, promíchejte s trochou olivového oleje nebo másla a neste na stůl. Omáčka bolognese by měla být na stole nejlépe zvlášť, aby si každý nandal množství podle chuti. Nesmí chybět ani nastrouhaný sýr, nejlépe parmezán. Při servírování už jen přidáme čerstvou bazalku na ozdobu a pokrm je hotov. Boloňská omáčka se hodí ke všem druhům těstovin a dá se využít i v dalších receptech, například do lasagní. Pokud však nemáte chuť na Itálii, kde jsou těstoviny denním chlebem, možná vás nadchne některá jiná omáčka k rýži. Ať už indická korma či tradiční české, jako je rajská či koprová. Vždy je dobré znát základ, jak se omáčka k rýži či knedlíkům dělá, pak už si snadno připravíte jakoukoli variantu omáčky.

Sója varianta pro vegetariány

V dnešní době již spousta lidí maso nejí, ať už ze zdravotních důvodů či ze svého vlastního přesvědčení. Omáčka bolognese se však dá snadno připravit i ve variantě pro vegetariány. Stačí, když se místo mletého maso a slaniny do bolognese recept přidá sója. Po uvaření se sója musí pořádně propláchnout a poté je důležité dostat ze sóji co nejvíce vody zase ven. Dále se sója může zaměnit také za strouhané tofu či tempeh. Boloňská omáčka se dá také připravit s houbami, čímž se vyhnete náhražkám masa úplně.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1235.8463 Kj

Bílkoviny3.48 g
Sacharidy20.13 g
Sacharidy z cukrů6.59 g
Tuky2.12 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.3 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina7.31 g
Vápník37.01 g
Gi0.15

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.