Nejlepší kedlubnová omáčka se zakysanou smetanou


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Kedlubna bílá500 g
Smetana ke šlehání250 ml
Mouka hladká20 g

Kedlubnová omáčka recept

1

Kedlubny nakrájejte na proužky.

2

V hrnci si na troše oleje společně s 1 PL hl. mouky připravte jíšku.

3

Jakmile je jíška hotová, přilijte k ní 500 ml vody a podle chuti osolte.

4

Vsypejte do hrnce nakrájenou kedlubnu a vařte tak dlouho, dokud nezměkne.

5

Ve smetaně rozmíchejte zbylou 1 PL hl. mouky a přidejte do hrnce.

6

Ještě chvilku povařte a podávejte.

Vzhledově kedlubnová omáčka se zakysanou smetanou, taktéž nazývaná jako kedlubny na smetaně, připomíná všem dobře známou koprovou omáčku. Obdobný mají zmíněné omáčky i styl servírování. Nejčastěji si je lidé dopřávají s houskovým knedlíkem, případně s bramborami. Omáčka z kedlubny se může pro lepší chuť ozvláštnit uvařeným vajíčkem nebo masem.

Jaké má omáčka z kedlubny výživové hodnoty?

Kedlubnová omáčka se smetanou je vyhledávaná zejména pro svoji jednoduchost, rychlost i skvělou chuť. Nicméně po výživové stránce se nejedná o vyvážený pokrm, proto byste si jej neměli připravovat příliš často. Zdravý jídelníček vyžaduje vyvážený poměr sacharidů, tuků i bílkovin. Kedlubnová omáčka se zakysanou smetanou je skvělou možností, jak si zdravý jídelníček ozvláštnit, avšak nezapomeňte se zbylé dny stravovat podle výživových doporučení. Mezi ty se řadí pravidelnost stravy, tedy 5x denně, konzumace luštěnin alespoň jednou týdně, ryb 2x týdně a dostatečný pitný režim.

Doplňte si kedlubnovou omáčku sladkou tečkou

Jelikož je recept na kedlubnovou omáčku opravdu rychlý, máte dostatek času na to, abyste si pohráli s dezertem k odpolední svačině. Na výběr je spousta dobrot, od tradiční bábovek přes skořicové šneky až po různé variace muffinů. Případně vyzkoušejte recept na dort Sacher, který je sice časově náročný, ale chuťově naprosto skvělý. Původ receptu na dort Sacher spadá do Rakouska, konkrétně do Vídně, přičemž jediný a nefalšovaný Sacher si můžete dopřát pouze tam. Zatímco, jak se dělá kedlubnová omáčka, není žádným tajemstvím, konkrétní receptura na Sacher je tajná, avšak zmíněný recept chutná velmi podobně.

Jak se dělá kedlubnová omáčka?

Možností, jak se dělají kedlubny na smetaně, je několik, některé domácnosti do ní dokonce pro ozvláštnění přidávají nasekaný kopr, kdy pak chutná podobně jako koprová omáčka. Nejlepší kedlubnová omáčka recept má však vždy stejný základ, a tím je nakrájení kedlubny na kousky podobné hranolkům. Pro zhotovení základní omáčky z kedlubny je zapotřebí pouhých pět ingrediencí, tedy: kedlubna, šlehačka, hladká mouka, olej a sůl.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 28.741 Kj

Bílkoviny0.14 g
Sacharidy0.79 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky0.33 g
Cholesterol1 g
Vláknina0.05 g
Vápník0.74 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.