Nejlepší korpus na dort
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 200 g | |
Cukr bílý | 200 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Kypřící prášek do pečiva | 10 g | |
Olej slunečnicový | 10 lžic | |
Voda | 0.2 sklenice |
Korpus na dort postup
Vejce v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Pak postupně zašleháme horkou vodu po lžičkách. Následně stejným způsobem zašleháme olej.
Měla by vzniknout světlá pěna. Do ní opět postupně zašleháme mouku a prášek do pečiva.
Stranou vyšleháme bílky a opatrně zašleháme do směsi. Vznikne středně tekuté světlé těsto. V tento moment je možné přidat další přísady jako je potravinářské barvivo.
Dortovou formu vymažeme a vysypeme nebo použijeme pečící papír. Pečeme v troubě na 150 stupňů cca 45min.
Jednoduchý, základní, univerzální, to je recept na nejlepší korpus na dort. Dortových korpusů existuje celá řada, tento je ale opravdu spolehlivý. Jedná se o úplný základ, který si může každý zkušený pekař či pekařka přizpůsobit podle sebe, a k němuž se senzačně hodí jednoduchý tvarohový krém, připravený během několika málo minut. Díky několika kapkám citronové šťávy je navíc tvarohový krém příjemně kyselý.
Jedná se o klasický korpus na dort, který se upeče a následně prořezává na vrstvy. Těsto na dort obsahuje olej, je proto velmi vláčné a nerozpadá se. Dort je tak velmi tvárný a dobře se s ním následně pracuje. Je proto ideální jako základ pro vícepatrové narozeninové dorty. Těsto je lehké a nadýchané, protože obsahuje vyšlehaný bílek.
Kdo chce, může do základu těsta na dort rovnou přidat potravinářské barvivo nebo přírodní pigment (například kurkumu, prášek z acai nebo červené řepy).
A co s korpusem potom? Důležité je nechat korpus řádné vychladnout, než s ním začneme pracovat. Pro ty, kdo mají rádi lehčí dorty, máme recepty na letní dort, kde se lze inspirovat různými ovocnými náplněmi a zdobením. Na podzim či zimu se zase do těsta hodí kakao nebo skořice. Nejlepší je korpus na dort pojmout jako jednoduché dezerty. Tedy promazat lehkým krémem z mascarpone a ozdobit čerstvým lesním ovocem.
Tip: Pro rychlý a jednoduchý dezert se vyplatí právě mascarpone, které je možné sehnat také cenově výhodně jako mascarpone v akci. V akčních letácích je mascarpone v akci především v průběhu jarního a letního období. To je také ideální období právě na rychlé a jednoduché dezerty.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 612.9953 Kj
Bílkoviny | 6.29 g |
Sacharidy | 2.42 g |
Sacharidy z cukrů | 1 g |
Tuky | 5.45 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.04 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot