Osvědčený recept na boršč


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí maso300 g
Maso vepřové libové300 g
Vepřová klobása200 g
Uzené maso300 g
Cibule1 kus
Rajčata2 kusy
Červená řepa200 g
Celer100 g
Mrkev1 kus
Petržel kořen100 g
Zelí bílé200 g
Ocet10 ml
Bobkový list3 kusy
Brambory200 g
Vepřový vývar1500 ml
Nové koření celé3 kusy
Vepřové sádlo15 g
Sůl3 špetky
Pepř3 špetky

Postup boršč

1

Prvním krokem bude to, že si doměkka uvaříte všechno maso. Zatímco bude chladnout, omyjete si zeleninu.

2

Následně na kostičky nakrájíte řepu, celer, mrkev i petržel, vhodíte je do hrnce a osolíte. Zeleninu zalijte trochou vývaru z masa.

3

Po chvíli přidejte nové koření, pepř, bobkové listy, sádlo, ocet a na kousky nakrájená rajčata.

4

Za stálého míchání povařte cca 10 minut a přihoďte nakrouhané zelí, zbytek vývaru z masa, kostičky brambor a opět vše povařte.

5

V momentě, kdy jsou již brambory skoro měkké, vložte do hrnce maso, nakrájené klobásky a nechejte společně prohřát.

6

Boršč podávejte v hlubokém talíři a na závěr ještě do každé porce nalijte smetanu.

Polévka boršč je recept, který k nám přišel z ruské a ukrajinské kuchyně. Základ této polévky tvoří maso a zelenina, především červená řepa. Ve světě existuje několik variant, tato je velmi blízko té originální, ruské. Možná by vás mohl vyděsit dlouhý seznam potřebných surovin, ale nebojte se, postup je velmi snadný i poměrně rychlý na přípravu. Existuje však i verze pro vegetariány, která často nese označení „falešný boršč„. Kromě toho, že falešný boršč neobsahuje maso, je recept v základu stejný.

Polévka boršč: podrobný recept

Prvním krokem bude to, že si doměkka uvaříte všechno maso. Zatímco bude chladnout, omyjete si zeleninu. Následně na kostičky nakrájíte řepu, celer, mrkev i petržel, vhodíte je do hrnce a osolíte. Zeleninu zalijte trochou vývaru z masa.

Po chvíli přidejte nové koření, pepř, bobkové listy, sádlo, ocet a na kousky nakrájená rajčata. Za stálého míchání povařte cca 10 minut a přihoďte nakrouhané zelí, zbytek vývaru z masa, kostičky brambor a opět vše povařte.

V momentě, kdy jsou již brambory skoro měkké, vložte do hrnce maso, nakrájené klobásky a nechejte společně prohřát.

Boršč podávejte v hlubokém talíři a na závěr ještě do každé porce nalijte smetanu, dobrou chuť!

Boršč bez masa

Polévka boršč se dá připravit i bez masa. Zeleninový boršč tak může být skvělou alternativou pro vegetariány i lidi, kteří chtějí svému žaludku ulevit. Postup i ingredience jsou téměř totožné, akorát se místo smetany na zalití doporučuje selský jogurt. Připravte si boršč bez masa a užijte si tak ještě o něco intenzivnější řepovou chuť bezmasého pokrmu.

Bezmasé pokrmy jsou skvělé i z toho důvodu, že přispívají k detoxikaci organismu a často poslouží jako úspora času.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 525.635 Kj

Bílkoviny3.97 g
Sacharidy22.1 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky2.53 g
Cholesterol1.79 g
Vláknina9.16 g
Sodík0.01 g
Vápník52.22 g
Gi0.4

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.