Osvědčený recept na boršč
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Hovězí maso | 300 g | |
Maso vepřové libové | 300 g | |
Vepřová klobása | 200 g | |
Uzené maso | 300 g | |
Cibule | 1 kus | |
Rajčata | 2 kusy | |
Červená řepa | 200 g | |
Celer | 100 g | |
Mrkev | 1 kus | |
Petržel kořen | 100 g | |
Zelí bílé | 200 g | |
Ocet | 10 ml | |
Bobkový list | 3 kusy | |
Brambory | 200 g | |
Vepřový vývar | 1500 ml | |
Nové koření celé | 3 kusy | |
Vepřové sádlo | 15 g | |
Sůl | 3 špetky | |
Pepř | 3 špetky |
Postup boršč
Prvním krokem bude to, že si doměkka uvaříte všechno maso. Zatímco bude chladnout, omyjete si zeleninu.
Následně na kostičky nakrájíte řepu, celer, mrkev i petržel, vhodíte je do hrnce a osolíte. Zeleninu zalijte trochou vývaru z masa.
Po chvíli přidejte nové koření, pepř, bobkové listy, sádlo, ocet a na kousky nakrájená rajčata.
Za stálého míchání povařte cca 10 minut a přihoďte nakrouhané zelí, zbytek vývaru z masa, kostičky brambor a opět vše povařte.
V momentě, kdy jsou již brambory skoro měkké, vložte do hrnce maso, nakrájené klobásky a nechejte společně prohřát.
Boršč podávejte v hlubokém talíři a na závěr ještě do každé porce nalijte smetanu.
Polévka boršč je recept, který k nám přišel z ruské a ukrajinské kuchyně. Základ této polévky tvoří maso a zelenina, především červená řepa. Ve světě existuje několik variant, tato je velmi blízko té originální, ruské. Možná by vás mohl vyděsit dlouhý seznam potřebných surovin, ale nebojte se, postup je velmi snadný i poměrně rychlý na přípravu. Existuje však i verze pro vegetariány, která často nese označení „falešný boršč„. Kromě toho, že falešný boršč neobsahuje maso, je recept v základu stejný.
Polévka boršč: podrobný recept
Prvním krokem bude to, že si doměkka uvaříte všechno maso. Zatímco bude chladnout, omyjete si zeleninu. Následně na kostičky nakrájíte řepu, celer, mrkev i petržel, vhodíte je do hrnce a osolíte. Zeleninu zalijte trochou vývaru z masa.
Po chvíli přidejte nové koření, pepř, bobkové listy, sádlo, ocet a na kousky nakrájená rajčata. Za stálého míchání povařte cca 10 minut a přihoďte nakrouhané zelí, zbytek vývaru z masa, kostičky brambor a opět vše povařte.
V momentě, kdy jsou již brambory skoro měkké, vložte do hrnce maso, nakrájené klobásky a nechejte společně prohřát.
Boršč podávejte v hlubokém talíři a na závěr ještě do každé porce nalijte smetanu, dobrou chuť!
Boršč bez masa
Polévka boršč se dá připravit i bez masa. Zeleninový boršč tak může být skvělou alternativou pro vegetariány i lidi, kteří chtějí svému žaludku ulevit. Postup i ingredience jsou téměř totožné, akorát se místo smetany na zalití doporučuje selský jogurt. Připravte si boršč bez masa a užijte si tak ještě o něco intenzivnější řepovou chuť bezmasého pokrmu.
Bezmasé pokrmy jsou skvělé i z toho důvodu, že přispívají k detoxikaci organismu a často poslouží jako úspora času.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 525.635 Kj
Bílkoviny | 3.97 g |
Sacharidy | 22.1 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 2.53 g |
Cholesterol | 1.79 g |
Vláknina | 9.16 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 52.22 g |
Gi | 0.4 |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot