Osvědčený recept na dort Pavlova


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cukr bílý200 g
Vejce bílek4 kusy
Ocet5 ml
Vanilkové aroma5 ml
Škrob kukuřičný15 g
Smetana ke šlehání250 ml
Jahody zahradní250 g
Maliny100 g

Postup těsto

1

Z vaječných bílků si vyšlehejte kvalitní sníh.

2

Postupně do hotového sněhu zašleháte cukr krupice.

3

Šlehejte tak dlouho, dokud cukr zcela nezmizí.

4

Do směsi z bílků a cukru přidejte ocet, vanilkové aroma a prosátý kukuřičný škrob. Opět vše promíchejte, nyní pouze metličkou.,

5

Na připravený plech vyklopte umíchanou směs a pokuste se vytvořit kulatý tvar.

6

Vložte do předehřáté trouby, ihned uberte teplotu o 10 °C, tedy na 140 °C, a pečte čtvrt hodiny.

7

Po 15 minutách teplotu v troubě opět o 10 °C stáhněte, tedy na 130 °C.

8

Nyní pečte 1 hodinu a 15 minut, než bude těsto hotové.

9

Po upečení nechte dort vychladnout v troubě.

Postup krém

1

Smetanu ušlehejte dopevna a potřete s ní vychladlý dort.

2

Na závěr ozdobte ovocem.

Osvědčený recept na dort Pavlova neboli Pavlův dort, který se především v poslední době setkává s neobvyklým úspěchem. V Austrálii a na Novém Zélandu je dort Pavlova dokonce považován za národní jídlo. Obě země se mezi sebou tak trochu přou, odkud vlastně dezert Pavlova pochází. Nicméně jedno je jisté, dezert Pavlova je velmi chutný dort, jehož základ tvoří těsto z ušlehaných bílků.

Recept není náročný a na závěr ho lze dozdobit ovocem dle preferencí a dostupnosti. Nejlépe ale chutná s jahodami, malinami a borůvkami. Barevné lesní ovoce navíc vytvoří příjemný kontrast.

Pokud byste příště naopak chtěli zkusit upéct tradiční český dezert, doporučujeme vám recept na Honzovy buchty. Honzovy buchty naplňte domácími povidly, tvarohem, mákem nebo oříškovou nádivkou.

Kromě receptu na dort Pavlova vyzkoušejte i nepečené dorty

Koho pečení dortů nadchlo, měl by vyzkoušet i nepečené dorty. Nepečené dorty jsou plné ovoce a jejich zhotovení netrvá příliš dlouho. Velmi oblíbený je například borůvkový dort, který je zhotovený ze špaldových piškotů, a tak má ke zdravému jídelníčku přeci jenom o něco blíže než třeba výše zmíněné Honzovy buchty. A co si takhle k nepečenému dortu nebo dortu Pavlova připravit lahodnou ledovou kávu? Výborně se k sobě hodí, protože dort Pavlova je spíše lehký letní dezert.

Štafetky a dort Pavlova jako základ všech cukráren

Poslední dobou se Pavlovým dortem můžete setkat v téměř každé kavárně či cukrárně. Podobně tomu je i u zákusku, který spoustu z nás provází již od mládí. Řeč je o receptu na štafetky, které si stejně tak lze připravit z pohodlí domova. Ať už je v plánu vyzkoušet tradiční recept na štafetky, nebo jejich zdravější verzi, svou lahodnou chutí mile překvapí obě varianty.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 119.818 Kj

Bílkoviny3.71 g
Sacharidy2.38 g
Sacharidy z cukrů1.3 g
Tuky0.42 g
Cholesterol1 g
Vláknina0.09 g
Sodík0.07 g
Vápník0.74 g
Gi12.75

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.