Osvědčený recept na plněné papriky s rajskou omáčkou


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Paprika zelená6 kusů
Maso mleté750 g
Cibule1 kus
Česnek3 stroužky
Rajčata4 kusy
Rajčatový protlak140 g
Vejce1 kus
Strouhanka50 g
Hořčice plnotučná20 g
Sůl10 špetek
Pepř5 špetek

Postup plněné papriky

1

Nakrájejte si cibuli a vhoďte ji do mísy.

2

Přidejte mleté maso, posolte, popepřete, přimíchejte vejce.

3

Přisypejte trochu strouhanky, vylisované stroužky česneku a plnotučnou hořčici.

4

Očistěte si papriky a naplňte je připravenou směsí.

5

Papriky vložte do pekáčku a pokapejte je olejem, potřete je rajčatovým protlakem a zasypejte nakrájenými rajčaty.

6

Pekáč překryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut, poté papriky podlijte vodou a pokračujte v pečení.

7

Přibližně po 40 minutách odstraňte z pekáče alobal a nechte papriky ještě cca půl hodiny v troubě.

Osvědčený recept na plněné papriky s rajskou omáčkou, díky kterému zvládne na stůl naservírovat českou klasiku téměř každý. Původ receptu na plněné papriky není zcela jasný, říká se, že k nám doputovaly z Maďarska, podobně jako buřtguláš nebo perkelt. Nicméně s rajskou omáčkou se papriky začaly podávat až u nás, v Česku.

Receptů na plněné papriky existuje tedy spousta, my vám přinášíme ten tradiční, kteří všichni znáte.

Osvědčený recept na plněné papriky s rajskou omáčkou

Najemno si nakrájejte velkou cibuli, vsypte ji do mísy. Přidejte mleté maso, posolte, popepřete, přimíchejte vejce. Přisypejte trochu strouhanky, 3 vylisované stroužky česneku a lžíci plnotučné hořčice.

Důkladně si očistěte papriky a naplňte je předpřipravenou směsí z masa. Takto připravené papriky vložte do pekáčku a pokapejte je troškou oleje. Poté je potřete rajčatovým protlakem a zasypejte 4 nakrájenými rajčaty.

Troubu si předehřejte na 190 °C a pekáč překryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut, poté papriky podlijte vodou a pokračujte v pečení.

Přibližně po 40 minutách odstraňte z pekáče alobal a nechte papriky ještě cca půl hodiny v troubě, aby se dovařily.

Jakmile pekáč vyndáte a nebudete zcela spokojení s výslednou konzistencí výpeku, přilijte trochu vody, nebo rajčatového protlaku.

Plněné papriky doporučujeme podávat s houskovým knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

Plněné papriky: rajčatová alternativa

Podobně, jako se dají plnit či nakládat papriky, je to tak i u rajčat. Recepty z rajčat jsou si s paprikami v mnohém podobné. Doporučujeme vám nějaký vyzkoušet.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 767.604 Kj

Bílkoviny9.76 g
Sacharidy20.81 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky6.7 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina7.04 g
Sodík0.08 g
Vápník37.04 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Hořčice a výrobky z ní

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.