Osvěžující salát z kysaného zelí s jablky a mrkví


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Zelí kysané300 g
Mrkev2 kusy
Cibule1 kus
Jablko400 g
Olej slunečnicový1 lžíce

Postup zelný salát

1

300 gramů zelí pořádně omyjte a nakrájejte na menší kousky.

2

Najemno si nakrájejte i 200 gramů mrkve, oloupejte si cibuli a nadrobno nakrájejte i tu.

3

V neposlední řadě omyjte jablka a nakrájejte je.

4

Takto připravené ingredience vložte do mísy a společně promíchejte.

5

Přidejte lžíci oleje, podle chuti klidně i sůl s pepřem a přílohový salát je hotový. 

Vytvořte si chutný salát z kysaného zelí s jablky, který vás krásně osvěží. Kromě toho si božsky pochutnáte a díky vysokému podílu zelí své tělo doplníte potřebnými vitamíny. Kysané zelí je totiž považováno za elixír zdraví, je základním pilířem zdravého jídelníčku, protože mimo jiné pomáhá s hubnutím.

Kysané zelí je ještě k tomu všemu opravdu levné, a tak bude spokojené jak vaše tělo, tak i bankovní účet. Již ve starověkém Řecku zelí považovali za mocnou léčivou rostlinu a zelný salát z kysaného zelí opěvovali.

Salát z kysaného zelí s jablky a mrkví recept

300 gramů zelí pořádně omyjte a nakrájejte na menší kousky. Najemno si nakrájejte i 200 gramů mrkve, oloupejte si cibuli a nadrobno nakrájejte i tu. V neposlední řadě omyjte jablka a nakrájejte je.

Takto připravené ingredience vložte do mísy a společně promíchejte. Přidejte lžíci oleje, podle chuti klidně i sůl s pepřem a přílohový salát je hotový. 

K čemu zelný salát podávat?

Spíše než jako hlavní jídlo tento zelný salát poslouží jako příloha. Výborně chutná v doplnění s grilovaným či pečeným masem, ať už vepřovým nebo kuřecím. Dojde tak ke skvělé kombinaci chutí i vůní a navíc by samotné maso mohlo být poměrně suché.

Nebo salátem zkuste doplnit domácí kebab. Klasicky do pita chlebu vložte domácí kebab a zasypejte ho touto nakyslou dobrotou. Výbornou exotickou variantou tohoto salátu je také kimchi, tradiční korejské kvašené zelí. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 591.355 Kj

Bílkoviny2.01 g
Sacharidy16.17 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky0.48 g
Vláknina7.08 g
Sodík0.21 g
Vápník37 g
Gi38

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.