Paštika z uzeného tofu a krémových žampiónů

Ingredience na 1 porci
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový | 1 ml | |
Cibule červená | 0.25 kusy | |
Žampiony čerstvé | 50 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Ořechy lískové | 0.5 hrsti | |
Smetana sojová | 20 ml | |
Tofu uzené | 50 g |
Na rozehřátém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihoďte posekaný stroužek česneku a asi po minutě přidejte rozdrobené tofu. Dále osolte, opepřete, krátce prohřejeme a vypněte plamen.
Na pánvi na lžíci oleje dále chvíli restujte žampióny nakrájené na menší kousky. Dále přidejte k tofu, zalijeme smetanou a vše následně rozmixujte na hladkou hmotu.
Lískové oříšky nasekejte na kousky a vmíchejte do rozmixované hmoty.
Jednu větší nebo dvě menší zapékací misky vymažte olejem a naplníme připravenou paštikou, tu vložte do trouby předehřáté na 180°C a nechte péci přibližně 25 – 30 minut, dokud se navrchu neutvoří kůrka.
Paštika je výborná vychlazená a odleželá do druhého dne. Doporučujeme podávat s celozrnným pečivem.
Suroviny na 1 větší, nebo 2 menší zapékací misky:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g uzeného tofu
- 150 g krémových žampiónů
- 4 lžíce smetany
- hrst lískových oříšků
- sůl
- pepř
- olivový olej
Další paštikový tip: jednoduchá domácí paštika z kuřecích jater
Domácí paštika z kuřecích jater je velmi snadný recept, díky kterému si vykouzlíte například chutnou večeři či svačinu. Kuřecí paštiku konzumujte nejlépe s celozrnným nebo žitným pečivem. Výborně však chutná také s opečenou ciabattou. Aby vám jednoduchá domácí paštika klouzala lépe do krku, nezapomeňte si k ní naložit i pořádnou porci zeleniny anebo rovnou zeleninového salátu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 386.131 Kj
Bílkoviny | 2.18 g |
Sacharidy | 3.92 g |
Sacharidy z cukrů | 0.02 g |
Tuky | 7.43 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.91 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.26 g |
Vláknina | 0.93 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot