Paštika z uzeného tofu a krémových žampiónů

Ingredience na 1 porci

Česnek1 stroužek
Olej olivový1 ml
Cibule červená0.25 kusy
Žampiony čerstvé50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Ořechy lískové0.5 hrsti
Smetana sojová20 ml
Tofu uzené50 g

Na rozehřátém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihoďte posekaný stroužek česneku a asi po minutě přidejte rozdrobené tofu. Dále osolte, opepřete, krátce prohřejeme a vypněte plamen.

 

Na pánvi na lžíci oleje dále chvíli restujte žampióny nakrájené na menší kousky. Dále přidejte k tofu, zalijeme smetanou a vše následně rozmixujte na hladkou hmotu. 

 

Lískové oříšky nasekejte na kousky a vmíchejte do rozmixované hmoty.
Jednu větší nebo dvě menší zapékací misky vymažte olejem a naplníme připravenou paštikou, tu vložte do trouby předehřáté na 180°C a nechte péci přibližně 25 – 30 minut, dokud se navrchu neutvoří kůrka.

 

Paštika je výborná vychlazená a odleželá do druhého dne. Doporučujeme podávat s celozrnným pečivem.

 

Suroviny na 1 větší, nebo 2 menší zapékací misky:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g uzeného tofu
  • 150 g krémových žampiónů
  • 4 lžíce smetany
  • hrst lískových oříšků
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Další paštikový tip: jednoduchá domácí paštika z kuřecích jater

Domácí paštika z kuřecích jater je velmi snadný recept, díky kterému si vykouzlíte například chutnou večeři či svačinu. Kuřecí paštiku konzumujte nejlépe s celozrnným nebo žitným pečivem. Výborně však chutná také s opečenou ciabattou. Aby vám jednoduchá domácí paštika klouzala lépe do krku, nezapomeňte si k ní naložit i pořádnou porci zeleniny anebo rovnou zeleninového salátu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 386.131 Kj

Bílkoviny2.18 g
Sacharidy3.92 g
Sacharidy z cukrů0.02 g
Tuky7.43 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.91 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.26 g
Vláknina0.93 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.