Pečená husa recept aneb jak na pečení husy
Ingredience na 1 porci
Husa | 3.5 kg | |
Sůl | 20 špetek | |
Majoránka | 20 špetek |
Postup pečená husa
Mladou husu omyjeme a očistíme. Vyjmeme vnitřní sádlo a dáme na dno pekáče.
Zevnitř i zvenku husu pořádně osolíme. Majoránku dáme do pekáče i dovnitř husy.
Husu dáme na pekáč prsíčky dolů a nahoru dáme ještě majoránku. Podlijeme horkou vodou.
Přiklopíme a dáme péct do rozehřáté trouby na 200°C cca 30 minut.
Po půl hodině husu otočíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut.
Průběžně husu podléváme, poléváme, aby se nepřipalovala a odebíráme vypečené sádlo.
Dále husu naporcujeme a dáme zpět do pekáče. Přiklopíme a dalších 30 minut pečeme.
Nakonec sundáme poklici a několikrát poléváme šťávou a necháme chvíli péct, aby se vytvořila krusta.
Šťavnatá pečená husa recept je zaručením úspěchu. Tento tradiční slavnostní pokrm se nejčastěji podává se zelím a knedlíkem. Recept na husu je jednoduchý a až tak se neliší od pečení kuřete, je jen potřeba trochu více času na přípravu. Dobu pečení husy recept celkem jasně uvádí. Celkově jsou to necelé 2 hodiny. Jakmile je husa pečená, už se jen naporcuje a dopéká bez pokličky za účelem vytvoření skvělé a křupavé kůrčičky. Pečená husa recept se hodí například k nedělnímu či svátečnímu obědu. Volte jej pokud máte za úkol nakrmit dostatečné množství strávníků. Pečená husa o hmotnosti 3,5 kg se nespotřebuje jen tak.
Dbejte na nutriční hodnoty
Pokud je pečená husa vaším obědem, na večeři zkuste zvolit nějaké lehčí jídlo. Vždy je důležité dbát na vyvážené nutriční hodnoty, potažmo jídelníček. Pečená husa obsahuje více tuku, ale zároveň i dostatek bílkovin z masa. Proto si k večeři připravte jídlo méně tučné, nejlépe bez masa a založené spíše na sacharidech. Takovou variantou může být například těstovinový salát nebo tortilly se zeleninou, luštěninou a nějakou marinádou. Nutriční hodnoty nás dále informují o obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků či vlákniny v dané potravině. Všimnout si můžeme také nezdravých látek a éček.
Co je makrobiotická strava?
Zajímáte-li se o zdravý životní styl, pak vás makrobiotická strava určitě zaujme. Jedná se mimo jiné o dělení potravin dle jejich energie na jin a jang potraviny. Tyto dvě energie mají být při makrobiotické stravě, co nejvíce v rovnováze. Mezi další zásady patří například konzumace čerstvých a lokálních potravin, omezení konzumace živočišných potravin, pití vody a omezení cukru. Makrobiotická strava by měla obsahovat velké množství vlákniny v podobě čerstvé zeleniny a ovoce a dále také obilovin či luštěnin. Hlavní výhodou makrobiotické stravy je pročištění organismu a odstranění zahlenění. Nevýhodou může být nedostatečný příjem bílkovin. Předejít tomuto problému lze však velmi jednoduše, a to plánováním jídelníčku dopředu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 375.5 Kj
Bílkoviny | 15 g |
Sacharidy | 0.2 g |
Tuky | 33 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 10 g |
Cholesterol | 347 g |
Vláknina | 11 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot