Žampiony plněné sýrem zapečené v troubě
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Žampiony čerstvé | 125 g | |
Olej olivový | 25 ml | |
Cibule | 1 kus | |
Kmín | 1 špetka | |
Vejce | 2 kusy | |
Sýr Grana Padano | 100 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka |
Postup plněné žampiony
Omyjeme žampiony, oddělíme nohy od kloboučků a nohy nakrájíme na kostičky.
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme pokrájené nohy žampionů a kmín.
Přidáme vejce, můžeme i petrželku a umícháme ve stylu míchaných vajec.
Osolíme, opepříme a směsí plníme oloupané kloboučky žampionů. Posypeme tvrdým sýrem.
Pečeme v troubě zhruba na 180°C asi 15 minut dozlatova.
Žampiony plněné sýrem jsou skvělým předkrmem nebo poslouží jako jednohubky pro návštěvu. Díky své jedinečné chuti se žampiony v gastronomii využívají velice často. Navíc žampiony obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Je v nich hojně obsažen vitamin B, A, K, C, E či kyselina listová, která snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Žampiony plněné sýrem jsou navíc velmi snadné na přípravu a proto je zvládne uvařit každý.
Plněné žampiony v troubě příprava
Ze žampionů odlomte nožičky a kloboučky oloupejte. Vrchní stranu můžete mírně seříznout, aby vám žampiony při plnění dobře držely. Nožičky nasekejte najemno. Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte na oleji spolu se žampionovými nožičkami do změknutí. Touto směsí následně naplňte hlavičky žampionů. Dochuťte solí a pepřem. Sýr nastrouhejte a posypte jím směs. Můžete přidat také čerstvé bylinky, například petrželku. Pečte plněné žampiony v troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Doporučujeme podávat s rozpečeným kvalitním celozrnným pečivem. Plněné žampiony sýrem mají velkou výhodu v tom, že jsou velmi variabilní. Tvrdý sýr můžete obměnit za jakýkoliv jiný, například nivu. Koření je také zcela na vaší fantazii, stejně jako případné přidání zeleniny či ořechů.
Žampionová omáčka k masu
Opravdovou lahůdkou, kterou by byla škoda z těchto hub nezkusit připravit je žampionová omáčka k masu. K této omáčce můžete zvolit přílohu, jakou uznáte za vhodné, jelikož se hodí k rýži, těstovinám i knedlíkům. Žampionová omáčka k masu se hodí dokonce i ke šťouchaným bramborám. K této omáčce volte nejlépe hovězí maso.
Plněné žampiony nebo kuřecí maso na žampionech?
Dalším vynikajícím receptem, který se hodí k obědu i k večeři je kuřecí maso na žampionech. Žampiony se dají použít opravdu na mnoho způsobů. Kuřecí maso na žampionech podávejte nejlépe s rýží nebo bulgurem. Dochutit jej můžete česnekem, citrónovou šťávou a čerstvými bylinkami.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 608.956 Kj
Bílkoviny | 7.55 g |
Sacharidy | 9.5 g |
Sacharidy z cukrů | 6 g |
Tuky | 6.97 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.43 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 3.01 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 37.07 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot