Žampiony plněné sýrem zapečené v troubě

žampiony plněné sýrem

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Žampiony čerstvé125 g
Olej olivový25 ml
Cibule1 kus
Kmín1 špetka
Vejce2 kusy
Sýr Grana Padano100 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka

Postup plněné žampiony

1

Omyjeme žampiony, oddělíme nohy od kloboučků a nohy nakrájíme na kostičky.

2

Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme pokrájené nohy žampionů a kmín.

3

Přidáme vejce, můžeme i petrželku a umícháme ve stylu míchaných vajec.

4

Osolíme, opepříme a směsí plníme oloupané kloboučky žampionů. Posypeme tvrdým sýrem.

5

Pečeme v troubě zhruba na 180°C asi 15 minut dozlatova.

Žampiony plněné sýrem jsou skvělým předkrmem nebo poslouží jako jednohubky pro návštěvu. Díky své jedinečné chuti se žampiony v gastronomii využívají velice často. Navíc žampiony obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Je v nich hojně obsažen vitamin B, A, K, C, E či kyselina listová, která snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Žampiony plněné sýrem jsou navíc velmi snadné na přípravu a proto je zvládne uvařit každý.

Plněné žampiony v troubě příprava

Ze žampionů odlomte nožičky a kloboučky oloupejte. Vrchní stranu můžete mírně seříznout, aby vám žampiony při plnění dobře držely. Nožičky nasekejte najemno. Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte na oleji spolu se žampionovými nožičkami do změknutí. Touto směsí následně naplňte hlavičky žampionů. Dochuťte solí a pepřem. Sýr nastrouhejte a posypte jím směs. Můžete přidat také čerstvé bylinky, například petrželku. Pečte plněné žampiony v troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Doporučujeme podávat s rozpečeným kvalitním celozrnným pečivem. Plněné žampiony sýrem mají velkou výhodu v tom, že jsou velmi variabilní. Tvrdý sýr můžete obměnit za jakýkoliv jiný, například nivu. Koření je také zcela na vaší fantazii, stejně jako případné přidání zeleniny či ořechů.

Žampionová omáčka k masu

Opravdovou lahůdkou, kterou by byla škoda z těchto hub nezkusit připravit je žampionová omáčka k masu. K této omáčce můžete zvolit přílohu, jakou uznáte za vhodné, jelikož se hodí k rýži, těstovinám i knedlíkům. Žampionová omáčka k masu se hodí dokonce i ke šťouchaným bramborám. K této omáčce volte nejlépe hovězí maso.

Plněné žampiony nebo kuřecí maso na žampionech?

Dalším vynikajícím receptem, který se hodí k obědu i k večeři je kuřecí maso na žampionech. Žampiony se dají použít opravdu na mnoho způsobů. Kuřecí maso na žampionech podávejte nejlépe s rýží nebo bulgurem. Dochutit jej můžete česnekem, citrónovou šťávou a čerstvými bylinkami.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 608.956 Kj

Bílkoviny7.55 g
Sacharidy9.5 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky6.97 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.43 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina3.01 g
Sodík0.07 g
Vápník37.07 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.