Pohanka s hummusem a pečenou zeleninou
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 1 kus | |
Mrkev | 1 kus | |
Olej olivový | 5 ml | |
Dýně hokkaido (po tepelné úpravě) | 50 g | |
Pohanka | 100 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Cizrna ve slaném nálevu | 60 g | |
Limetková šťáva čerstvá | 5 ml | |
Javorový sirup | 20 ml | |
Pasta tahini | 20 g | |
Brambory batáty pečené | 50 g | |
Římský kmín | 1.5 špetky |
Pohanka je nenápadná plodina s příjemně oříškovou chutí. Je vhodná při bezlepkové dietě, obsahuje nenasycené mastné kyseliny a má významný vliv na zdraví cév. V kombinaci hummusem a pečenou zeleninou je skvělou a lehkou pochoutkou. Skvělé je, že se pohanka řadí k předním zdrojům rutinu. Pokud tak nechcete užívat rutin v tabletách, pohankové recepty jsou skvělou volbou. Benefity, které rutin v tabletách nebo v pohance přinese, jsou spojené například se zdravím mozku či srdce.
Nejdříve si připravte zeleninu. Syrovou dýni hokkaido, syrové batáty a mrkev si očistěte a nakrájejte na hranolky. Vše narovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete zlehka olivovým olejem, javorovým sirupem a osolte. Dejte péct na 200° dokud nebude vše měkké a hezky opečené (asi 20 minut).
Pohanku dobře propláchněte a dejte vařit do 100 ml studené osolené vody. Vařte, dokud pohanka nevstřebá všechnu vodu. Uvařenou pohanku nechte odpočinout. Mezitím si na trošce olivového oleje osmahněte na jemno nakrájenou cibulku a následně ji vmíchejte do hotové pohanky.
Posledním krokem je hummus. Cizrnu v nálevu dejte do mixéru, přidejte tahini pastu, 10 ml olivového oleje a společně umixujte dohladka. Nakonec směs ochuťte limetkovou šťávou, solí a římským kmínem.
Když máte vše připravenou, můžete servírovat. Na talíř dejte porci pohanky, na ni rozprostřete hummus a nahoru naskládejte pečenou zeleninu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 448.6633 Kj
Bílkoviny | 2.62 g |
Sacharidy | 18.25 g |
Sacharidy z cukrů | 6.67 g |
Tuky | 2.23 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Vláknina | 7.51 g |
Sodík | 0.05 g |
Vápník | 37 g |
Gi | 6.5 |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot