Pravé kimchi recept

Kimchi

Ingredience na 1 porci

Zelí čínské1000 g
Sůl20 špetek
Zázvor kořen čerstvý50 g
Cukr bílý20 g
Chilli paprička10 kusů
Cibule jarní10 kusů
Mrkev2 kusy
Česnek10 stroužků

Kimchi postup

1

Zelí nakrájíme na proužky. Ve dvou litrech vody rozpustíme většinu soli (cca polévkovou lžíci si necháme bokem na později).

2

Zelí dáme do větší nádoby, ideálně skleněné a zalijeme solným roztokem. Zelí musí být ponořené. Zatížíme talířem a necháme kvasit při pokojové teplotě cca 24 hodin.

3

Zelí slijeme a přemístíme do mísy a zbylý roztok uchováme. K zelí přidáme nastrouhanou mrkev a zázvorový kořen, nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nakrájenou chilli papričku a nasekaný nebo utřený česnek.

4

K zelenině přidáme cukr a sůl a dobře promícháme. Směs zalijeme lákem a opět zatížíme. Necháme kvasit cca týden v místnosti s teplotou do 20 stupňů. Následně uchováváme v lednici.

Co je to kimchi? Korejská národní nakládaná pochoutka, která poslední roky proniká i k nám. Popularitu si kimči získalo především svými zdravotními benefity, ale také exotickou pikantní chutí.

Kimchi se dá jíst samotné, ale většinou se konzumuje jako pikantní salátová příloha třeba ke grilovanému masu nebo rybám. Pozor, tento recept obsahuje chilli, zázvor a česnek, což jsou sice velmi zdravé, ale také agresivní ingredience. Určitě nedoporučujeme kim chi ke konzumaci nikomu, kdo je na tyto ingredience citlivý nebo nemá rád pálivé jídlo. Žlučníková dieta například tyto potraviny vylučuje úplně.

Základem kimchi je pekingské zelí, které se dnes dá sehnat bez problému v jakémkoliv supermarketu či hypermarketu. K pekingskému zelí se přidává další zelenina dle chuti. Nejčastěji je to jarní cibulka, mrkev, ředkev a další druhy zeleniny.

V čem je tedy zázrak kimchi? Procesem kvašení zaručuje, že v zelenině zůstanou uchované blahodárné látky, vitamíny a minerály. Kimchi tak přispívá k dobrému trávení, ale také posiluje imunitní systém. Koho by odradila pálivost, může zkusit čerstvý salát z čínského zelí. Nicméně je dobré se zamyslet nad pravidelným příjmem kvašených neboli fermentovaných potravin. Jsou totiž populární z dobrého důvodu. Neměly by se konzumovat ve velkém množství, ale jejich příznivý vliv pro lidský metabolismus se nedá popřít.

Tip: Pro kimchi se vyplatí investovat do kvalitních surovin, které nabízí například akční leták Lidl, nebo je možné zakoupit již hotové kimchi. Právě Lidl leták má své speciální týdny, ve kterých je možné zakoupit také vhodné koření nebo speciální druhy zeleniny pro zpestření chuti. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 231.368 Kj

Bílkoviny1.86 g
Sacharidy10.54 g
Sacharidy z cukrů1.01 g
Tuky0.31 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina4.35 g
Sodík0.13 g
Vápník27.01 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.