Quinoa s avokádem, sušenými rajčaty a feta sýrem
Ingredience na 1 porci
Rajčata sušená | 10 g | |
Bazalka čerstvá | 0.5 hrsti | |
Paprika červená | 0.5 kusy | |
Oregano drcené | 1 špetka | |
Quinoa | 50 g | |
Avokádo čerstvé | 90 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Sýr feta | 50 g | |
Semínka slunečnicová | 5 g |
Quinoa jinak známá jako rostlina merlíku čilského či matka zrn. O jejích blahodárných schopnostech věděli už Inkové a proto dostala quinoa přízvisko matka zrn.
Quinoa je dostupná ve třech druzích, které se jak chuťově , tak svou tvrdostí. Málo obvyklá je černá quinoa, červená má v chuti cosi oříškového a bílá se používá nejčastěji pro svou jemnou chuť.
Quinou spařte min. 3x vařící vodou (jako např. jáhly – ztratí tím hořkost) a dejte vařit v poměru 1 díl quinoi k 2,5 dílu vody. Nesolte. Vařte cca 20 min a pak nechte pod pokličkou dalších 5 min dojít.
Na pánev nalijeme zhruba 2 lžíce oleje z nakládaných rajčat, a na něm pod pokličkou podusíme na kostičky nakrájenou červenou papriku, aby změkla. Poté přisypeme uvařenou quinou, na kousky nakrájená sušená rajčata (zhruba 3-4 kousky na jednu porci), zhruba lžíci slunečnicových semínek (na 1 porci) a ochu'tte bazalkou, oregánem a osolíme.
Poté vypněte plamen a do pánve vhoďte na kousky nakrájené avokádo (1/2 na 1 porci), rozdrobený sýr feta a promíchejte.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 211.9533 Kj
Bílkoviny | 1.91 g |
Sacharidy | 6.32 g |
Sacharidy z cukrů | 0.5 g |
Tuky | 4.02 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.32 g |
Vláknina | 2.34 g |
Vápník | 4 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot