Rajská omáčka s hovězím masem recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Hovězí zadní | 500 g | |
Rajčata | 4 kusy | |
Rajčatový protlak | 115 g | |
Cibule | 1 kus | |
Bobkový list | 1 kus | |
Nové koření celé | 5 kusů | |
Pepř černý celý | 5 kusů | |
Tymián | 1 g | |
Skořice | 1 g | |
Koření paprika mletá | 1 špetka | |
Citrón | 50 g | |
Cukr bílý | 20 g | |
Olej slunečnicový | 1 lžíce | |
Sůl | 1 špetka | |
Mouka hladká | 60 g |
Postup rajská s hovězím masem
Nejdříve si uvaříme maso doměkka a vývar odložíme stranou.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a přidáme pokrájená rajčata. Chvíli podusíme.
Přidáme rajský protlak a koření. Tedy bobkový list, nové koření, pepř, tymián, papriku, špetku skořice a umytý a na kolečka nakrájený citrón.
Vše zalijeme vývarem a vaříme. Když jsou rajčata rozvařená, přecedíme omáčku a dochutíme cukrem.
Je-li potřeba dosolíme a okyselíme octem, dle chuti.
Na másle si uděláme jíšku a omáčku zahustíme.
Maso nakrájíme na plátky a necháme ještě v hotové omáčce prohřát.
K oblíbeným tradičním českým pokrmům patří pravá rajská omáčka s hovězím masem recept. Mezi nejčastější recepty z hovězího masa patří právě rajská s hovězím masem. Obvykle se připravuje rychlá rajská omáčka z protlaku, pro ty, kdo si chtějí s omáčkou více vyhrát, bude ideální variantou rajská omáčka z rajčat. Ať už si oblíbíte jakýkoliv recept, rajská omáčka obvykle obsahuje základní dochucovadla, jakými je například bobkový list nebo nové koření. Recept rajská může obsahovat i neobvyklejší koření, jako je skořice nebo hřebíček.
Jak na nejlepší recept rajská
Rajská recept začíná uvařením hovězího masa a ponecháním si vývaru. Hovězí je tou nejlepší volbou pro maso na rajskou. Dále nalijte na pánev lžíci oleje, oloupejte a nakrájejte cibuli. Osmahněte cibuli, přidejte rajský protlak, bobkový list, nové koření, pepř, tymián, špetku skořice a papriku. Přidejte také na kolečka nakrájenou půlku citronu i s trochou kůry. Zalijte směs vývarem a povařte, poté omáčku přeceďte. Přidejte cukr a sůl, případně ocet či vodu podle chuti a hustoty. Na másle si udělejte tmavší jíšku pomocí mouky a tou zahustěte omáčku. Nebo mouku můžete také rozmíchat ve studené vodě a vzniklou jíškou zahustit. Hotové hovězí maso nakrájejte na plátky a nechte v omáčce chvíli prohřát. Ta nejlepší rajská omáčka s hovězím masem recept se podává s houskovým knedlíkem, ale ani s těstovinami nešlápnete vedle. Pro servírování můžete talíř dozdobit trochou smetany a snítkou tymiánu, tak bude rajská recept vypadat opravdu slavnostně.
Nutriční hodnoty potravin
Tradiční rajská omáčka je velmi chutný pokrm, avšak není vhodné si jej dopřávat úplně každý den. Pokud se snažíme dodržovat zdravý životní styl, měli bychom se zajímat o nutriční hodnoty potravin. Ty nám jasně stanoví kolik má daná potravina sacharidů, tuků i bílkovin. A dále kolik tyto jednotlivé části obsahují kilokalorií či kilojoulů. Také nás nutriční hodnoty potravin informují o obsahu tělu prospěšných vitamínů, minerálů, stopových prvků i vlákniny. Pokud bychom rádi zhubli či jen dodržovali pestrý a vyvážený jídelníček, je dobré znát tyto informace alespoň zběžně. Zkuste si dva týdny kontrolovat nutriční hodnoty potravin a časem zjistíte, že se v nich přirozeně orientujete mnohem lépe a snadněji. Maso na rajskou, tedy hovězí, například obsahuje velké množství bílkovin, ale i nějaký ten tuk.
Zdravý jablečný koláč jako sladká tečka
Ideálním dezertem po rajské omáčce může být například zdravý jablečný koláč. Rajská omáčka s knedlíky nás pořádně zasytí, proto nám lehký jablečný dezert na závěr po takovém hlavním jídle přijde k chuti. Zdravý jablečný koláč lze připravit na několik způsobů. Jedním z nich je například zdravý jablečný koláč s tvarohem bez mouky. Další vhodnou možností dezertu může být tvarohový koláč s borůvkami či rebarborový koláč s tvarohem. Kyselá chuť rebarborového koláče s tvarohem nás osvěží a zároveň ukojí náš mlsný jazýček.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 626.834 Kj
Bílkoviny | 2.93 g |
Sacharidy | 18.56 g |
Sacharidy z cukrů | 7.04 g |
Tuky | 1.1 g |
Vláknina | 6.02 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot