Rajská omáčka s masovými kuličkami


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mleté vepřové maso750 g
Cibule2 kusy
Rajčatový protlak200 g
Vejce2 kusy
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Strouhanka100 g
Bobkový list5 kusů
Koření nové1 lžička
Skořice1 g
Cukr bílý5 g
Voda čistá100 litrů
Mouka hladká50 g

Postup rajská omáčka

1

Mleté vepřové maso podle oka osolte, opepřete, přidejte k němu vejce a strouhanku.

2

Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nyní z masa vytvarujte kuličky.

3

Oloupejte cibule, nadrobno je nakrájejte a na rozpáleném oleji v hrnci osmažte dozlatova.

4

Poté do hrnce vyklopte rajčatové protlaky s trochou vody. Postupně začnete přidávat vytvarované masové kuličky.

5

Vždy do hrnce vhoďte několik koulí, přilijte trochu vodu. A znovu opakujte, dokud v hrnci nebudete mít všechno maso.

6

Do hrnce přidejte bobkový list, nové koření a cca 15 minut nechte vše společně povařit.

7

Po uplynutí času vyndejte masové kuličky i bobkový list.

8

Opět přilijte trochu vody a směs povařte. Zatímco se bude vařit, přichystáte si z hladké mouky a vody záklechtku.

9

S připravenou záklechtkou zahustěte masové kuličky v rajské omáčce.

10

Přidejte špetku cukru, soli, lžičku mleté skořice. Naposledy nechejte vše povařit.

11

Poté celý obsah hrnce sceďte a propasírujte. Do omáčky vložte zpátky maso a rajská omáčka s koulemi je hotová.

Rajská omáčka s masovými kuličkami, která si vás podmaní svojí lahodnou rajčatovou chutí. Rajská omáčka s koulemi z vepřového masa velmi dobře chutná s přílohami, jako jsou těstoviny či houskový knedlík. Rajská omáčka z rajčat se dá připravit na několik způsobů, určitě proto vyzkoušejte i nějaký další. Celkově jsou recepty z rajčat velmi oblíbeným druhem pokrmů. Jsou totiž chutné a plné vitamínů. Důkazem toho je i právě rajská omáčka s masovými koulemi.

Masové kuličky nebo holandské karbanátky?

Zkuste si z mletého vepřového masa připravit i jiné pokrmy. Pro začátek můžete zvolit například recept na holandský řízek. Ten je velmi jednoduchý a zvládne ho každý. Holandské řízky recept doplníme nejlépe bramborovou přílohou, jako jsou hranolky, bramborová kaše či pečené brambory v troubě. Pokud chcete o něco lehčí variantu tohoto pokrmu, volte k holandskému řízku zeleninový salátek a celozrnné pečivo.

Rajská omáčka s masovými kuličkami recept

750 gramů mletého vepřového masa podle oka osolte, opepřete, přidejte k němu dvě vejce a strouhanku. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nyní z masa vytvarujte kuličky. Pokud se vám vepřové příliš lepí k rukám, přisypejte ještě trochu strouhanky.

Oloupejte dvě cibule, nadrobno je nakrájejte. V hrnci rozehřejte tuk, ke kterému následně přidáte nakrájené cibule. Osmahněte je dozlatova a poté do hrnce vyklopte dva rajčatové protlaky s trochou vody. Postupně začnete přidávat vytvarované masové kuličky. Vždy do hrnce vhoďte několik koulí, přilijte trochu vodu. A znovu opakujte, dokud v hrnci nebudete mít všechno maso.

Opravdu nezapomínejte na míchání, jinak hrozí, že se masové kuličky přichytí ke dnu hrnce. Do hrnce přidejte bobkový list, nové koření a cca 15 minut nechte vše společně povařit. Po uplynutí času vyndejte masové kuličky i bobkový list.

Opět přilijte trochu vody a směs povařte. Zatímco se bude vařit, přichystáte si z hladké mouky a vody záklechtku. S připravenou záklechtkou zahustěte masové kuličky v rajské omáčce.

Ke konci ještě vše ochutíte. Přidejte špetku cukru, soli, lžičku mleté skořice a chybu neuděláte ani s přimícháním trochy kečupu. Naposledy nechejte vše povařit.

Poté celý obsah hrnce sceďte a propasírujte. Do omáčky vložte zpátky maso a rajská omáčka s koulemi je hotová.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 608.635 Kj

Bílkoviny7.77 g
Sacharidy14.47 g
Sacharidy z cukrů7.02 g
Tuky6.05 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina3.39 g
Sodík0.07 g
Vápník37.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.