Rajská omáčka s masovými kuličkami
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mleté vepřové maso | 750 g | |
Cibule | 2 kusy | |
Rajčatový protlak | 200 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Sůl | 5 špetek | |
Pepř | 5 špetek | |
Strouhanka | 100 g | |
Bobkový list | 5 kusů | |
Koření nové | 1 lžička | |
Skořice | 1 g | |
Cukr bílý | 5 g | |
Voda čistá | 100 litrů | |
Mouka hladká | 50 g |
Postup rajská omáčka
Mleté vepřové maso podle oka osolte, opepřete, přidejte k němu vejce a strouhanku.
Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nyní z masa vytvarujte kuličky.
Oloupejte cibule, nadrobno je nakrájejte a na rozpáleném oleji v hrnci osmažte dozlatova.
Poté do hrnce vyklopte rajčatové protlaky s trochou vody. Postupně začnete přidávat vytvarované masové kuličky.
Vždy do hrnce vhoďte několik koulí, přilijte trochu vodu. A znovu opakujte, dokud v hrnci nebudete mít všechno maso.
Do hrnce přidejte bobkový list, nové koření a cca 15 minut nechte vše společně povařit.
Po uplynutí času vyndejte masové kuličky i bobkový list.
Opět přilijte trochu vody a směs povařte. Zatímco se bude vařit, přichystáte si z hladké mouky a vody záklechtku.
S připravenou záklechtkou zahustěte masové kuličky v rajské omáčce.
Přidejte špetku cukru, soli, lžičku mleté skořice. Naposledy nechejte vše povařit.
Poté celý obsah hrnce sceďte a propasírujte. Do omáčky vložte zpátky maso a rajská omáčka s koulemi je hotová.
Rajská omáčka s masovými kuličkami, která si vás podmaní svojí lahodnou rajčatovou chutí. Rajská omáčka s koulemi z vepřového masa velmi dobře chutná s přílohami, jako jsou těstoviny či houskový knedlík. Rajská omáčka z rajčat se dá připravit na několik způsobů, určitě proto vyzkoušejte i nějaký další. Celkově jsou recepty z rajčat velmi oblíbeným druhem pokrmů. Jsou totiž chutné a plné vitamínů. Důkazem toho je i právě rajská omáčka s masovými koulemi.
Masové kuličky nebo holandské karbanátky?
Zkuste si z mletého vepřového masa připravit i jiné pokrmy. Pro začátek můžete zvolit například recept na holandský řízek. Ten je velmi jednoduchý a zvládne ho každý. Holandské řízky recept doplníme nejlépe bramborovou přílohou, jako jsou hranolky, bramborová kaše či pečené brambory v troubě. Pokud chcete o něco lehčí variantu tohoto pokrmu, volte k holandskému řízku zeleninový salátek a celozrnné pečivo.
Rajská omáčka s masovými kuličkami recept
750 gramů mletého vepřového masa podle oka osolte, opepřete, přidejte k němu dvě vejce a strouhanku. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Nyní z masa vytvarujte kuličky. Pokud se vám vepřové příliš lepí k rukám, přisypejte ještě trochu strouhanky.
Oloupejte dvě cibule, nadrobno je nakrájejte. V hrnci rozehřejte tuk, ke kterému následně přidáte nakrájené cibule. Osmahněte je dozlatova a poté do hrnce vyklopte dva rajčatové protlaky s trochou vody. Postupně začnete přidávat vytvarované masové kuličky. Vždy do hrnce vhoďte několik koulí, přilijte trochu vodu. A znovu opakujte, dokud v hrnci nebudete mít všechno maso.
Opravdu nezapomínejte na míchání, jinak hrozí, že se masové kuličky přichytí ke dnu hrnce. Do hrnce přidejte bobkový list, nové koření a cca 15 minut nechte vše společně povařit. Po uplynutí času vyndejte masové kuličky i bobkový list.
Opět přilijte trochu vody a směs povařte. Zatímco se bude vařit, přichystáte si z hladké mouky a vody záklechtku. S připravenou záklechtkou zahustěte masové kuličky v rajské omáčce.
Ke konci ještě vše ochutíte. Přidejte špetku cukru, soli, lžičku mleté skořice a chybu neuděláte ani s přimícháním trochy kečupu. Naposledy nechejte vše povařit.
Poté celý obsah hrnce sceďte a propasírujte. Do omáčky vložte zpátky maso a rajská omáčka s koulemi je hotová.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 608.635 Kj
Bílkoviny | 7.77 g |
Sacharidy | 14.47 g |
Sacharidy z cukrů | 7.02 g |
Tuky | 6.05 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 3.39 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 37.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot