Recept na bramborové knedlíky snadno a rychle
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Vařené brambory | 1 kg | |
Vejce | 2 kusy | |
Sůl | 10 špetek | |
Krupice | 100 g | |
Mouka pšeničná hrubá | 100 g | |
Solamyl | 15 g |
Postup bramborové knedlíky
Uvaříme brambory ve slupce ne úplně do měkka a necháme vychladnout.
Předem si dáme vařit osolenou vodu na knedlíky.
Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na připravený vál či plochu.
Posypeme krupičkou, moukou a solamylem. Osolíme, přidáme vejce a zpracujeme pevné těsto.
Rozdělíme na 3 díly a vytvarujeme z nich šišky. Ty ihned vkládáme do vroucí osolené vody.
Po chvíli je odlepíme ode dna a vaříme pod poklicí na středním plamenu 9 minut. Poté je otočíme a vaříme znovu 9 minut.
Poté vyjmutím jednoho knedlíku a rozříznutím nití uprostřed zjistíme zda je hotov. Pokud ne, ještě chvíli vaříme.
Recept na bramborové knedlíky vás zřejmě překvapí svou jednoduchostí i rychlostí. Stačí mít brambory předvařené den dopředu a pak už jde vše opravdu rychle. Recept na bramborový knedlík se dá navíc využít na několik způsobů. Ten je totiž skvělou přílohou k mnoha pokrmům, ale může být i samostatným chodem. Při přípravě je důležité dát pozor na to, jak dlouho vařit bramborové knedlíky. Stačí jim totiž jen 9 minut z každé strany na mírném plamenu. Důležité je také nemít samotné brambory uvařené příliš doměkka. To by pak bramborové knedlíky nemusely držet správnou konzistenci a tvar. Recept na bramborové knedlíky také radí, že těsto bychom měli zpracovávat velmi rychle a hotové knedlíky ihned vkládat do vroucí osolené vody. Pokud se vám těsto na bramborový knedlík recept zdá příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky a krupice ve stejném poměru. Těsto by mělo být pevné, nelepivé a mít konzistenci asi jako plastelína.
Skvělá omáčka k rýži nebo knedlíkům
Bramborové knedlíky recept může posloužit i k přípravě celého hlavního jídla. Stačí když přidáme trochu uzeného masa a smažené cibulky a pokrm máme hotový. Omáčka k rýži či knedlíkům se však hodí ještě o něco lépe. Bramborové knedlíky se skvěle hodí například k tradiční svíčkové, ke které si spousta lidí dává knedlíky obojího druhu, tedy houskové i bramborové. Skvěle se však hodí i k indické vegetariánské korma omáčce. Omáčka k rýži tak může skvěle posloužit i pro bramborové knedlíky.
Udržujte si zdravý jídelníček
Recept na bramborový knedlík se určitě jednou za čas hodí mít po ruce, neměli bychom jej však využívat příliš často. Je důležité myslet na své tělo a dodržovat pestrý a zdravý jídelníček. Ten by se měl skládat ideálně z mnoha zeleniny, ovoce a dále vyváženého poměru sacharidů, bílkovin a tuků. Zdravý jídelníček by také měl určitě doplňovat dostatečný pitný režim. Díky němu totiž vaše tělo funguje mnohem lépe, má více energie a rychleji zpracovává potravu. Nejlepší variantou je čistá voda, kterou můžete ochutit citrónem, mátou, okurkou či trochou ovoce.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 415.11 Kj
Bílkoviny | 8.41 g |
Sacharidy | 21.42 g |
Sacharidy z cukrů | 0.22 g |
Tuky | 5.59 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.58 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 1.03 g |
Sodík | 0.14 g |
Vápník | 27.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot