Recept na čevabčiči v troubě

čevabčiči

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Koření paprika mletá10 špetek
Worcester10 ml
Omáčka sojová10 g
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Zeleninový vývar200 ml
Hovězí mleté500 g

Čevabčiči postup

1

Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme ve velké míse k mletému masu spolu s paprikou, worchesterem, pepřem a solí.

2

Vzniklou směs dobře promícháme, vytvoříme válečky a vyskládáme na hlubší plech. Podlijeme směsí vývaru (může být jakýkoliv, masový i zeleninový) a sojové omáčky.

3

Pečeme na 200 stupňů v horkovzdušné troubě po dobu cca půl hodiny. Občas zkontrolujeme a v případě potřeby podléváme.

Podobně jako kebab nebo třeba zapečený kuskus, čevabčiči recept patří mezi recepty ze zahraničních kuchyní, které u nás zdomácněly. A není divu, jedná se o velmi chutné a snadné zpracování mletého masa.

Zajímavostí je, že recept na čevabčiči vznikl z právě z kebabu. Ten se rozšířil na Balkán, zde postupně došlo ke změně tvaru čevabčiči a z větších šišek se začaly dělat menší. Tradičně se čevabčiči recept podává s ajvarem a cibulí. Je tedy možné ho vyzkoušet na tento způsob s tradičním ajvarem nebo hezky po česku s bramborem.

Recept na čevabčiči jsme upravili speciálně pro přípravu v troubě, jelikož je tento způsob snazší a pohodlnější. Není třeba se bát přípravy masa na pánvi, kde by při špatném odhadu mohlo zůstat uvnitř syrové. V troubě navíc čevabčiči získá zlatou opečenou kůrku. Čevabčiči recept je ideální, vnikne-li doma přebytek mletého masa. Je totiž příjemným, lehce exotickým osvěžením v kuchyni, zejména v porovnání třeba s klasickými karbanátky.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 209.674 Kj

Bílkoviny1.3 g
Sacharidy9.24 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky0.35 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.05 g
Vláknina3 g
Vápník37.06 g

Alergeny

  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.