Recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor
Ingredience na 1 porci
Brambory | 500 g | |
Brambory se slupkou | 125 g | |
Vejce | 1 kus | |
Mouka pšeničná hrubá | 150 g | |
Mléko polotučné | 100 ml | |
Sůl | 2 špetky |
Postup knedlíky
Omyjte si půl kila syrových brambor, oloupejte je a na jemném struhadle nastrouhejte. Nastrouhané brambory v ruce vyždímejte, získanou vodu však nevylévejte, ale ponechejte si ji na pozdější použití.
Vyždímané brambory přelijte horkým mlékem, promíchejte a přidejte k nim 125 gramů uvařených, oloupaných a nastrouhaných brambor.
Z odstavené vody vylijte všechnu tekutinu, ponechejte si pouze škrob, který se vespod usadil, a přidejte ho k bramborám.
Stejně tak do mísy přidejte i vejce, sůl, mouku (podle potřeby můžete i více) a pomocí vařečky vypracujte těsto.
Do velkého hrnce si nalijte vodu, přiveďte ji k varu a mírně osolte. Namočte si lžíci do studené vody a z těsta s ní začněte vykrajovat jednotlivé knedlíky.
Knedlíčky vhoďte do vroucí vody a vařte cca 10 minut. Po vytažení z vody knedlíky propíchněte špejlí a můžete podávat.
Chlupaté knedlíky, občas přezdívány jako chlupačky nebo klouzáky, jsou skvělou obměnou tradičních knedlíků, jako jsou houskové, bramborové nebo hrníčkové. Základ tohoto receptu na chlupatý knedlík tvoří syrové i vařené brambory, ke kterým se postupně přidávají některé další ingredience. Běžně se ale můžete setkat i s receptem, ve kterém se chlupatý knedlík připravuje pouze z brambor syrových.
Chlupatý knedlík se hodí podávat k pečeným či dušeným masům, senzačně také doplní různé druhy omáček. Svým vzhledem připomíná noky, na obou totiž vzniká charakteristický kluzký povrch.
Hamburská vepřová pečeně s receptem na chlupaté knedlíky
Jedním z možných pokrmů, kde se dají skvěle uplatnit právě chlupaté knedlíky ze syrových brambor, je hamburská vepřová pečeně. Hamburská vepřová pečeně, jinak zvaná také jako hamburská omáčka, je velmi oblíbeným jídlem v české kuchyni i u našich sousedů. Připravuje se z vepřové kýty, která se prošpikuje párky, slaninou a kyselými okurkami. Připravit si k hamburské vepřové pečeni můžete houskový knedlík, nebo právě chlupaté knedlíky ze syrových brambor.
Vepřové medailonky s chlupatým knedlíkem
Další variantou, ke které je vhodné připravit tyto knedlíky, jsou vepřové medailonky. Stejně jako hamburskou omáčku, i vepřové medailonky se vaří z vepřové panenky. Jejich příprava je snadná, rychlá a zvládne ji proto každý. Jedná se o zástupce rychlých obědových pokrmů, které sice nejsou ukázkovým jídlem podle zdravého jídelníčku, avšak chutnají naprosto famózně. V lednici vám navíc vydrží několik dní, a tak si vepřové medailonky můžete navařit dopředu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 324.594 Kj
Bílkoviny | 6.35 g |
Sacharidy | 1.61 g |
Sacharidy z cukrů | 0.11 g |
Tuky | 5.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.56 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.05 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot