Nejlepší recept na kvašáky
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Okurka kyselá | 8 kusů | |
Voda čistá | 1.5 litry | |
Sůl | 60 špetek | |
Křen | 100 g | |
Pepř černý celý | 10 kusů | |
Hořčičné semínko | 2 lžičky | |
Kopr | 50 g |
Postup kvašáky
Důkladně omyjte všechny okurky, křen i kopr.
Po umytí okurky vidličkou propíchejte a naskládejte je do prostorných sklenic.
Přidejte hořčičná semínka, pepř, kopr a na kolečka nakrájený křen.
Ve vroucí vodě si rozpusťte sůl a vzniklým roztokem přelijte okurky ve sklenicích.
Sklenice přiklopte víkem, ale netěsněte.
Kvašáky neboli rychlokvašky je označení pro kysané okurky ve slaném nálevu. Efektivní uplatnění naleznou křupavé kvašáky během letních dní. Nejenom, že se jedná o oblíbenou pochoutku, ještě navíc podporují látkovou výměnu, čímž přispějí k ochlazení přehřátého organismu. Celkově v sobě tento recept na nejlepší kvašáky ukrývá velkou spoustu blahodárných látek pro lidské tělo, jako jsou například vitamíny, minerály a mastné kyseliny.
Vybírejte co největší okurky, s těmi dosáhnete těch nejlepších výsledku a navíc zlikvidujete zeleninu, kterou už by nikdo v syrovém stavu konzumovat nechtěl. Také se křupavé kvašáky skvěle hodí jako mlsání ke grilování, podobně jako nakládaný hermelín nebo recept na utopence. Vyzkoušejte jak tradiční recept na utopence, tak i verzi pro vegany, ve které špekáčky nahrazené veganskými párky.
Potřebné ingredience na kvašáky
- 1 kg okurek nakládaček
- 1,5 l vody
- 60 g soli
- 1 menší křen
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 2 lžičky hořčičných semínek
- 5 stonků kopru
Podrobný recept na chutné kvašáky
Důkladně omyjte všechny okurky, křen i kopr. Po umytí okurky vidličkou propíchejte a naskládejte je do prostorných sklenic. Poté k nim přidejte hořčičná semínka, pepř, kopr a na kolečka nakrájený křen.
Ve vroucí vodě si rozpusťte sůl a vzniklým roztokem přelijte okurky ve sklenicích tak, aby byly zcela ponořené. Jakmile máte hotovo, přiklopte sklenice víkem, ale netěsněte! K okurkám totiž kvůli kvasnému procesu musí proudit vzduch.
Po týdnu by již kvašáky měly být hotové a připravené ke konzumaci, anebo k uskladnění do chladnějšího prostoru, kde dojde k zastavení kvasného procesu.
Recept na kvašáky si samozřejmě můžete upravit podle sebe, přidat do něj například feferonky nebo vinné listy.
Okurky jsou navíc skvělý způsob, jak odvodnit organismus. Způsobů, jak odvodnit organismus, je několik, všechny zkuste doplnit pravidelným pitným režimem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 288.705 Kj
Bílkoviny | 3.65 g |
Sacharidy | 6.63 g |
Sacharidy z cukrů | 0.08 g |
Tuky | 3.36 g |
Vláknina | 2.01 g |
Vápník | 52 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot