Recept na cuketové zelí


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cuketa3 kusy
Cibule1 kus
Máslo20 g
Mouka hladká10 g
Cukr bílý10 g
Ocet5 ml
Kmín3 špetky
Sůl5 špetek

Postup zelí

1

Cukety oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Nastrouhanou cuketu osolte a pomocí síta z ní vymačkejte přebytečnou vodu.

2

Nadrobno nakrájejte cibuli, kterou následně zpěňte na másle. Zasypejte ji lžící hladké mouky a osmahněte.

3

Přidejte cuketu, kmín, ocet i cukr (množství podle chuti) a povařte do požadovaného konzistence.

Recept na cuketové zelí jako zdroj vitaminů

Zelí z cukety se skládá z jedné základní suroviny, kterou je, jak již prozrazuje název, cuketa. Ta se řadí mezi jednu z vůbec nejzdravějších druhů zeleniny. V cuketě nalezneme vitamíny A, B i C, kromě nich je ale cuketové zelí zdrojem vlákniny, minerálních látek a vody. Recept na cuketové zelí dodá lidskému tělu potřebné množství tekutin, a tak je výborné v horkých letních měsících.

Díky svému složení má tak cuketa pozitivní vliv na buňky v lidském těle, pomáhá s detoxikací organismu i dodává potřebnou energii. Navíc je cuketa pro svůj vysoký obsah vody vhodná pro různé typy diet, jako je třeba ketodieta nebo redukční dieta. Recepty pro ketodietu jsou totiž složené převážně ze zeleniny, ryb a mléčných výrobků.

Zdravá strava a 30denní hubnoucí výzva pro celé tělo

Pokud jste se rozhodli dostat do prvotřídní formy a zúčastnit se buď ketodiety, nebo 30denní výzvy celého těla, můžete cvičení efektivně doplnit právě zelím z cukety. 30denní výzva celé tělo totiž dbá jak na potřebný pohyb, tak na zdravou stravu, která zahrnuje vysoké množství zeleniny, rýže či libových kousků masa. K cuketovému zelí si připravte například rybu a rázem si tak vykouzlíte skvěle vyvážený obědový pokrm.

Jak vybrat vhodnou cuketu

K receptu na cuketové zelí je potřeba přibližně dvou větších cuket. Jak ale v obchodě vybrat ty nejlepší? Pokud vyberete menší, světle zelené cuketky, budou obsahovat vysoké množství zdraví prospěšných látek a menší dávku vody. V případě větších, uzrálejších kusů se množství vody přirozeně navyšuje. Kombinujete-li cuketu s jinými surovinami, jako tomu je v tomto receptu, je vlastně úplně jedno, po které sáhnete, výsledek bude vždy skvělý.

Další cuketový tip: krémová cuketová polévka

Krémová cuketová polévka se postará buď o předkrm, nebo o hlavní, plnohodnotné jídlo. Lidské tělo totiž obohatí o potřebné vitamíny i minerální látky a navíc organismus příjemně prohřeje. Pro ozdobení cuketové krémové polévky můžete využít lístky oregana, nakrájenou pažitku nebo bazalku. Bylinky vypadají nejenom hezky, kromě toho cuketovou polévku příjemně provoní.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 383.001 Kj

Bílkoviny2.12 g
Sacharidy13.77 g
Sacharidy z cukrů7.05 g
Tuky1.4 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina4.03 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.