Recept na domácí bezový sirup

recept na domácí bezový sirup

Ingredience na 1 porci

Květ černého bezu25 kusů
Citrón125 g
Cukr bílý1000 g

Postup bezový sirup

1

Opláchneme si 25 květů bezu a necháme okapat.

2

Květy přelijeme 1,5 l vody a přidáme na kolečka nakrájený citrón bez pecek.

3

Povaříme a necháme 24 hodin louhovat.

4

Přes plátno si šťávu přecedíme.

5

Přidáme 1 kg cukru a pomalu vaříme do zhoustnutí.

6

Sirupem plníme čisté a nahřáté skleněné nádoby. Uchováváme v chladu a temnu.

Bezový drink a letní dort

Recept na domácí bezový sirup, ze kterého lze namíchat drink z bezového sirupu, minerální vody a citronu s ledem, je absolutní nutnost pro horké letní dny, obdobně jako meduňkový sirup. Vyzkoušejte tento recept na domácí bezový sirup z květů černého bezu a budete mít bohaté zásoby lahodného sirupu na celé léto. Vyzkoušejte také jeden z našich receptů na letní dort, které se k bezovému drinku skvěle hodí jako malá zdravá svačinka. Letní dort lze udělat limetkový, mrkvový s mangem nebo třeba čokoládovo-jahodový. Hlavní je svěžest a vysoký podíl ovoce, to žádný letní dort nesmí postrádat. V ovoci je mnoho vitamínů, stejně tak jako v bezu či v meduňkovém sirupu. Ten obsahuje tělu velmi prospěšné vitamíny C, A, B1, B2 a B3. Dále bezové květy obsahují bioflavonoidy, tedy známé antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem a mluví se i o jejich protirakovinném působení.

Dieta dna

Co se využití v lékařství týče, má močopudné a potopudné účinky. Také ochlazuje a proto se používá i při horečce. Pozitivně působí na cévy, je tedy ideální při křečových žilách a hemeroidech. Kombinace vitamínů P a C zpevňují cévní stěny. Také se využívá k léčbě kašle, jelikož podporuje vykašlávání. Květy obsahují dále třísloviny, organické kyseliny, cukry a minerályBezový sirup můžete zařadit také pokud dodržujete dieta dna. Nařeďte jej trochu více vodou a udržujte tak optimální pitný režim, který dieta dna vyžaduje. Vhodnými potravinami jsou poté zelenina a ovoce, mléčné potraviny, rostlinné oleje, libové či hovězí maso, to vše dieta dna povoluje.

Jak připravit domácí bezový sirup

Bezový či slovensky bazový sirup recept je opravdu snadný na přípravu. Nejprve si opláchneme 25 květů černého bezu a necháme je pořádně okapat. Květy přelijeme 1,5 l vody. Dále si na kolečka nakrájíme jeden citrón a odstraníme z něj všechna jádra. Citrón přidáme ke květům s vodou a společně povaříme.  Dále necháme vše 24 hodin louhovat. Přes plátno si vytvořenou šťávu přecedíme. Přidáme 1 kg cukru krupice a pomalu bezový sirup vaříme. Počkáme, než nám šťáva zhoustne.

Dopředu si připravíme pořádně vyčištěné a nahřáté skleněné nádoby. Ještě teplý bezový neboli kozickový sirup lijeme do připravených nádob. Uchováváme jej na chladném a temném místě, nejlépe ve sklepě. A pokud si rádi tvoříte zásoby do spíže z nejrůznějších potravin, zjistěte jak na zavařování okurek v troubě. Je to velmi snadné a postačí vám k tomu pouze trouba, myčka, mikrovlnka nebo tlakový hrnec. Zavařování okurek v troubě má spoustu výhod. Například je to velká úspora času i vody a navíc můžete zavařovat více sklenic naráz. Nepotřebujete žádný speciální hrnec, jelikož víte jak na zavařování okurek v troubě.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 18.879 Kj

Bílkoviny0.01 g
Sacharidy1.09 g
Sacharidy z cukrů1.02 g
Tuky0.01 g
Vláknina0.04 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.