Recept na domácí chleba v troubě


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mouka žitná100 g
Mouka hladká380 g
Mouka na domácí chléb50 g
Cukr bílý2 g
Sůl4 špetky
Ocet15 ml
Kmín5 špetek
Čerstvé droždí20 g

Postup chléb

1

Všechny mouky nasypejte do velké mísy, přidejte k nim sůl, cukr, ocet, kmín, 380 ml vlažné vody a jako poslední půl kostičky droždí.

2

Pomocí vařečky vše důkladně promíchejte a následně rukou uhněťte jednotné těsto. Poté těsto dejte vykynout na teplé místo.

3

Po cca půl hodině si těsto přesuňte na pomoučněný vál a rozprostřete ho na něm. Přeložte jednu stranu vykynutého těsta přes druhou.

4

Sádlem si vymastěte pečicí mísu, vložte do ní těsto (zohýbanou částí dolů), přikryjte poklopem a nechejte dalších cca 45 minut kynout.

5

Pečte přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C, poté odstraňte poklop a pečte dalších 20 minut.

6

Upečený chléb jemně potřete vodou, přikryjte utěrkou a takto ho nechejte vychladnout.

Domácí chleba v troubě skvěle poslouží ve chvílích, kdy se nedostanete do obchodu pro čerstvé pečivo. Nebo zkrátka v momentě, kdy si chcete vykouzlit domácí nadýchaný chléb. Domácí chléb z trouby chutně doplní různé druhy pomazánek, jako je zdravá vajíčková pomazánka, čočková pomazánka nebo pomazánka z uzeného lososa.

Jak upéct chleba: pečení chleba v troubě

Pečení chleba v troubě není při přesném dodržování postupu vůbec komplikované. Pokud se chcete pečení chleba věnovat častěji, vyplatí se vám pořídit kvalitní chlebovou formu. Jak upéct chleba, který zachutná všem? Nevyhovuje-li vám základní recept, nebo pokud chcete klasickou verzi bochníku doplnit o další ingredience, doporučili bychom vám slunečnicová semínka. Kromě slunečnicových semínek domácí chléb výborně doplní různé druhy voňavých bylinek nebo chilli koření.

Domácí chleba v troubě se zdravou vajíčkovou pomazánkou

Pomazánka s pečivem, to jsou zástupci z řad rychlé večeře. Ve chvíli, kdy se jedná o domácí chléb s čerstvě vyrobenou zdravou vajíčkovou pomazánkou, se konzumace stává gurmánským zážitkem. Hlavní ingrediencí zdravé vajíčkové pomazánky jsou bez pochyb vejce, ta jsou pro lidské zdraví velmi prospěšná. Obsahují prakticky jednu z těch nejkvalitnějších bílkovin, kterou lze tělu dopřát.

Recept na domácí chléb s čočkovou pomazánkou

Kromě zdravé vajíčkové pomazánky vám večeři úžasně zpestří i čočková pomazánka. Nejdůležitější ingredience čočkové pomazánky, čočka, je plnohodnotným zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Má vysokou výživovou hodnotu, a tak vás pečení chleba v troubě s přípravou čočkové pomazánky nejenom zabaví, zároveň ale i zasytí.

Vepřová žebírka na medu recept

Vepřová žebírka na medu jsou recept, který ocení snad každý milovník masa a výtečných pochutin. Marináda na žebra se dá dochutit dalšími surovinami, například nějakým druhem bylinek, třeba tymiánem. Pro maximální požitek podávejte žebra na medu s čerstvým, nadýchaným chlebem. Oblíbeným nápojem k vepřovým žebírkům je poctivé točené pivo. Chcete-li se zbavit přebytečných tukových zásob, neměli byste vepřová žebírka na medu konzumovat příliš často, obsahují totiž vysoké množství kalorií.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 226.602 Kj

Bílkoviny14.32 g
Sacharidy8.25 g
Sacharidy z cukrů5.07 g
Tuky2.04 g
Vláknina6.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.