Recept na domácí chleba v troubě

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka žitná | 100 g | |
Mouka hladká | 380 g | |
Mouka na domácí chléb | 50 g | |
Cukr bílý | 2 g | |
Sůl | 4 špetky | |
Ocet | 15 ml | |
Kmín | 5 špetek | |
Čerstvé droždí | 20 g |
Postup chléb
Všechny mouky nasypejte do velké mísy, přidejte k nim sůl, cukr, ocet, kmín, 380 ml vlažné vody a jako poslední půl kostičky droždí.
Pomocí vařečky vše důkladně promíchejte a následně rukou uhněťte jednotné těsto. Poté těsto dejte vykynout na teplé místo.
Po cca půl hodině si těsto přesuňte na pomoučněný vál a rozprostřete ho na něm. Přeložte jednu stranu vykynutého těsta přes druhou.
Sádlem si vymastěte pečicí mísu, vložte do ní těsto (zohýbanou částí dolů), přikryjte poklopem a nechejte dalších cca 45 minut kynout.
Pečte přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C, poté odstraňte poklop a pečte dalších 20 minut.
Upečený chléb jemně potřete vodou, přikryjte utěrkou a takto ho nechejte vychladnout.
Domácí chleba v troubě skvěle poslouží ve chvílích, kdy se nedostanete do obchodu pro čerstvé pečivo. Nebo zkrátka v momentě, kdy si chcete vykouzlit domácí nadýchaný chléb. Domácí chléb z trouby chutně doplní různé druhy pomazánek, jako je zdravá vajíčková pomazánka, čočková pomazánka nebo pomazánka z uzeného lososa.
Jak upéct chleba: pečení chleba v troubě
Pečení chleba v troubě není při přesném dodržování postupu vůbec komplikované. Pokud se chcete pečení chleba věnovat častěji, vyplatí se vám pořídit kvalitní chlebovou formu. Jak upéct chleba, který zachutná všem? Nevyhovuje-li vám základní recept, nebo pokud chcete klasickou verzi bochníku doplnit o další ingredience, doporučili bychom vám slunečnicová semínka. Kromě slunečnicových semínek domácí chléb výborně doplní různé druhy voňavých bylinek nebo chilli koření.
Domácí chleba v troubě se zdravou vajíčkovou pomazánkou
Pomazánka s pečivem, to jsou zástupci z řad rychlé večeře. Ve chvíli, kdy se jedná o domácí chléb s čerstvě vyrobenou zdravou vajíčkovou pomazánkou, se konzumace stává gurmánským zážitkem. Hlavní ingrediencí zdravé vajíčkové pomazánky jsou bez pochyb vejce, ta jsou pro lidské zdraví velmi prospěšná. Obsahují prakticky jednu z těch nejkvalitnějších bílkovin, kterou lze tělu dopřát.
Recept na domácí chléb s čočkovou pomazánkou
Kromě zdravé vajíčkové pomazánky vám večeři úžasně zpestří i čočková pomazánka. Nejdůležitější ingredience čočkové pomazánky, čočka, je plnohodnotným zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Má vysokou výživovou hodnotu, a tak vás pečení chleba v troubě s přípravou čočkové pomazánky nejenom zabaví, zároveň ale i zasytí.
Vepřová žebírka na medu recept
Vepřová žebírka na medu jsou recept, který ocení snad každý milovník masa a výtečných pochutin. Marináda na žebra se dá dochutit dalšími surovinami, například nějakým druhem bylinek, třeba tymiánem. Pro maximální požitek podávejte žebra na medu s čerstvým, nadýchaným chlebem. Oblíbeným nápojem k vepřovým žebírkům je poctivé točené pivo. Chcete-li se zbavit přebytečných tukových zásob, neměli byste vepřová žebírka na medu konzumovat příliš často, obsahují totiž vysoké množství kalorií.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 226.602 Kj
Bílkoviny | 14.32 g |
Sacharidy | 8.25 g |
Sacharidy z cukrů | 5.07 g |
Tuky | 2.04 g |
Vláknina | 6.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot