Recept na domácí kečup bez cukru


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Rajčata3 kusy
Česnek1 stroužek
Cibule šalotka1 kus
Cibule1 kus
Paprika červená0.5 kusy
Bazalka sušená5 g
Oregano drcené5 špetek
Šalvěj5 špetek
Saturejka5 špetek

Postup kečup

1

Oloupejte cibuli se šalotkou a nadrobno je nakrájejte.

2

Rajčata omyjte a nakrájejte na půlměsíčky.

3

Omyjte papriku a nakrájejte ji na malé kousky. Prolisujte česnek.

4

Na pánvi orestujete cibuli, šalotku i česnek.

5

Následně do pánve přisypte papriku, chvíli míchejte, a pak přidejte i rajčata.

6

Celou směs zalijte vodou, přikryjte pánvičkou a nechte dusit.

7

Po uplynutí stanovené doby celou směs z pánve přesuňte do mísy, kam přihoďte i všechny bylinky.

8

Všechno důkladně rozmixujte a v závěru propasírujte přes jemné sítko.

9

Kečup přelijte do sklenic a pořádně utěsněte víčkem.

Rajčatová slast neboli domácí kečup

Rajčatová omáčka neboli kečup svým původem sahá do daleké Asie, kde sloužila jako příloha k rybám. V dnešní době se již kečup používá k dochucení velké spousty pokrmů. Nemusíte se jeho konzumace vzdát ani ve chvíli, kdy se snažíte dbát na zdravý životní styl, jelikož vám přinášíme recept na domácí kečup bez cukru.

Nepopiratelnou výhodou, když si kečup zhotovíte sami doma, je to, že si můžete ohlídat jeho složení a zasloužit se o výběr těch nejkvalitnějších surovin, od rajčat až po bylinky na dochucení. Doplňte tak chutně svůj zdravý životní styl, anebo oblíbený recept na těsto na pizzu bez kynutí. Těsto si dozdobte podle vlastních preferencí, zvolte například sýr nebo šunku.

Recept na domácí kečup bez cukru

Oloupejte cibuli se šalotkou a nadrobno je nakrájejte. Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte je na půlměsíčky. Stejně tak omyjte papriku a nakrájejte ji na malé kousky. Nezapomeňte prolisovat česnek.

Na pánvi si rozehřejte olej, na kterém dozlatova orestujete cibuli, šalotku i česnek. Následně do pánve přisypte papriku, chvíli míchejte, a pak přidejte i rajčata. Celou směs zalijte trochou vody, přikryjte pánvičkou a nechte dusit přibližně 10 minut.

Po uplynutí stanovené doby celou směs z pánve přesuňte do mísy, kam přihoďte i všechny uvedené bylinky. Všechno důkladně rozmixujte a v závěru propasírujte přes jemné sítko.

Nyní kečup přelijte do sklenic a pořádně utěsněte víčkem.

Tento kečup bez cukru se skvěle hodí i k vegetariánskému hamburgeru. Ve vegetariánském hamburgeru je tradiční mleté maso nahrazeno směsí z cizrny, strouhanky, cibule a několika druhů koření. Kromě něj kečup výtečně doplní těsto na pizzu bez kynutí, které je připravené během chvíle.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 528.9113 Kj

Bílkoviny4.02 g
Sacharidy24.43 g
Sacharidy z cukrů6.5 g
Tuky3.54 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina8.03 g
Vápník37.05 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.