Těsto na chléb neboli upečte si domácí chleba z droždí
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 1000 g | |
Voda | 2 sklenice | |
Sůl | 20 špetek | |
Kmín | 20 špetek | |
Čerstvé droždí | 42 g | |
Olej slunečnicový | 2 lžíce | |
Cukr bílý | 5 g | |
Vejce | 1 kus |
Vytvoření kvásku
Rozdrolte droždí do vlažné vody spolu s cukrem a nechte kynout.
Příprava chleba
Promíchejte mouku sůl, kmín, olej a vzniklý kvásek.
Ze směsi vypracujte hladké těsto a nechte ho v teple pod utěrkou nakynout - asi 45 min.
Po nakynutí těsto vytvarujte, nařízněte na povrchu a potřete vejcem.
Chléb posypte solí a kmínem a pečte v troubě na 225°C na vymazaném plechu. Doba pečení se liší podle druhu trouby, obvykle je to 45 minut až 1 hodina.
Chléb a pomazánky na chlebíčky
Není nad to, připravit si k víkendové snídani domácí chleba recept. Domácí chleba z droždí potěší vaše chuťové pohárky a navíc ještě provoní celý byt. Recept domácí chleba z droždí se dědí po generacích. I když je možné koupit dobrý kmínový chléb či těsto na chleba v pekařství, tak na ten domácí prostě nemá. Následovat jednoduchý domácí chleba recept navíc není nic těžkého a zvládne to každý. Čerstvý chléb může být skvělou přílohou například ke grilování nebo na něj můžete namazat pomazánky na chlebíčky a vytvořit tak chutné jednohubky.
Pokud se ptáte, jak připravit zdravé pomazánky na chlebíčky, odpověď je velmi snadná. Častokrát stačí majonézu vyměnit za gervais nebo tvaroh s jogurtem a pažitkou. Mezi nejoblíbenější pomazánky na chlebíčky patří zcela jistě vajíčková a dále šunková či luštěninová. Do pomazánky na chlebíčky je žádoucí přidat nějakou tu bylinku pro oživení, například pažitku, oregano či bazalku. Můžete také přistrouhat mrkev nebo celer.
Jaterní dieta a zdravý životní styl
Takto připravené pomazánky na chlebíčky jsou vhodné i při držení diety, ať už je to jaterní dieta nebo jen chcete dodržovat vyvážený pestrý jídelníček. Jaterní dieta má pro tělo blahodárné účinky i pokud netrpíte onemocněním jater. Tento vytížený a důležitý orgán našeho těla si totiž zaslouží jednou za čas pořádný odpočinek. Díky jaterní dietě zregeneruje a může tak správně fungovat co nejdéle. Jaterní dieta je v principu velmi podobná jiným dietám. Spočívá ve zvýšené konzumaci čerstvých nezpracovaných potravin, zejména zeleniny a ovoce. Dále ve vyřazení alkoholu i velmi tučného jídla a naopak zařazení pohybu na čerstvém vzduchu. Proto je vhodné jaterní dietu občas zařadit v rámci zdravého životního stylu.
Postup přípravy recept domácí chleba
Recept na chleba z droždí začíná tím, že si do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme v ní droždí a necháme ho nakynout. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto na chleba, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Pak těsto na chleba propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut. Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme asi 35 minut. Takto připravený chléb vám přijde vhod pokud rádi připravujete studené předkrmy. Domácí chléb si můžete zamrazit a tím pádem budou vaše studené předkrmy vždy chutnat čerstvě.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 775.671 Kj
Bílkoviny | 20.3 g |
Sacharidy | 7.2 g |
Sacharidy z cukrů | 5.02 g |
Tuky | 7.45 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 6.03 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot