Recept na domácí kynutý houskový knedlík
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Čerstvé droždí | 10 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Vejce | 1 kus | |
Mouka polohrubá | 350 g | |
Houska obyčejná | 2 kusy | |
Sůl | 5 špetek |
Postup houskový knedlík
Droždí rozdrobíme do mísy, posolíme a necháme chvíli stát. Přilijeme vlažné mléko, vejce a zamícháme.
Přisypeme po částech mouku spolu se solí a vypracujeme těsto.
Do těsta zapracujeme na kostky nakrájené housky. Necháme kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál. Rozdělíme na 2 kusy, necháme chvíli kynout a vytvarujeme šišky a ještě chvíli necháme kynout.
Šišky knedlíků vložíme do vroucí osolené vody. Pod poklicí vaříme asi 8 minut. Oba knedlíky obrátíme a vaříme dalších 8 minut.
Hotové knedlíky vyjmeme a rozřízneme nití v půlce. Propícháme vidličkou a necháme vyjít páru.
Knedlíky potřeme z vrchu kouskem másla či oleje.
Houskový knedlík recept se stane vaším skvělým pomocníkem, pokud máte rádi tradiční české omáčky, jako je svíčková, rajská, koprová nebo omáčka z kedlubny. Knedlík však nemusí být jedinou přílohou a tak se hodí také tradiční omáčka k rýži. Sosy, dipy, ragú, omáčky, to vše je dobré umět uvařit. Omáčka k rýži je úžasně rychlou variantou obzvlášť pokud ji máte připravenou dopředu a uloženou v mrazáku. Stačí tak jen uvařit rýži či kynuté houskové knedlíky a pokrm je hotov. Omáčka k rýži se však dá dobře využít i k těstovinám a některé se dají kombinovat také s bramborami. Nenechte se tedy moc ovlivnit tradicemi a zkoušejte různé kombinace.
Jak na kynuté houskové knedlíky
Droždí rozdrobíme do mísy, posolíme a necháme chvíli stát. Přilijeme vlažné mléko, vejce a zamícháme. Přisypeme po částech mouku spolu se solí a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme na kostky nakrájené housky. Necháme kynout na teplém místě. Houskový knedlík recept dále pokračuje tím, že vykynuté těsto umístíme na pomoučněný vál. Rozdělíme na 2 kusy, necháme chvíli kynout a vytvarujeme šišky a ještě chvíli necháme kynout. Šišky knedlíků vložíme do vroucí osolené vody. Pod poklicí vaříme asi 8 minut. Oba knedlíky obrátíme a vaříme dalších 8 minut. Hotové houskové knedlíky vyjmeme a rozřízneme nití v půlce. Dále je propícháme vidličkou a necháme z nich vyjít páru. Domácí knedlík potřeme z vrchu kouskem másla či oleje, aby se nám při pozdějším napařování nelepil. Takto můžeme ihned konzumovat nebo později napařit, ať už v celku či nakrájené na plátky. Skvěle houskový knedlík doplní zmiňované omáčky, jako je omáčka z kedlubny nebo koprovka.
Vyvážený a zdravý jídelníček
Známé pořekadlo všeho s mírou je zde na místě. Pro naše zdraví není moc žádoucí připravovat recept na houskový knedlík každý den. Proto je dobré zaměřit se na zdravý jídelníček. Ten navíc vůbec není tak složitý, jak si někteří lidé často představují. Pro zdravý jídelníček je důležitých pár hlavních zásad. Zejména zahrnovat co nejvíce čerstvé zeleniny a ovoce, čímž tělu dodáváme nejen vitamíny, ale i potřebnou vlákninu. Dále se zaměřte na vyváženost makroživin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků v jednotlivých pokrmech. Zdravý jídelníček zahrnuje rozhodně také to, co pijeme a měla by to být hlavně voda či neslazené čaje a nápoje. Zaměřte se také na pestrost stravy a nejezte pořád to samé dokola. Zdravý jídelníček by měl zahrnovat také ořechy, luštěniny, různé druhy sýrů či masa. Rozhodně se nebojte používat koření, ať je váš jídelníček opravdu pestrý.
Domácí knedlík pečivo na přípravu
Jako přípravu na houskový knedlík recept je dobré nakrájet si housky či rohlíky dopředu do zásoby. Například když nestihnete pečivo včas zkonzumovat a už je stejně gumové, nakrájejte jej a uložte do sklenice usušit. Takto ztvrdlé kostky pečiva se vám budou hodit právě k přípravě houskových knedlíků a nebo například do polévek. Kynuté houskové knedlíky je samozřejmě možné dělat i z čerstvého pečiva. Je však lepší vložit ho nakrájené na kostky na chvíli do mikrovlnky, tak aby byly kostky horké, ale ještě měkké a šla z nich pára. Následně promícháme a necháme vystydnout. Takto usušené kostky pečiva jsou do houskových knedlíků přesně to pravé.
Lehký letní dort
Jako dezert po hlavním jídle s houskovým knedlíkem můžete zvolit lehký letní dort. Ať už si vyberete kombinaci čokolády s jahodami, mrkve s mangem či svěží limetku, letní dort je vynikající ve všech variantách. Navíc je velmi rychlý a nenáročný na přípravu. Většinou se letní dort skládá jen z pár ingrediencí, jejichž základem je hlavně čerstvé ovoce a tvaroh. Proto je letní dort zdravou i nutričně vhodnou variantou dezertu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 592.476 Kj
Bílkoviny | 24.32 g |
Sacharidy | 36.27 g |
Sacharidy z cukrů | 4.05 g |
Tuky | 7.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.56 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 7.04 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot