Recept na domácí švestková povidla

Ingredience na 1 porci

Švestky100 kusů
Cukr bílý500 g
Ocet30 ml
Skořice5 g

Postup povidla

1

Důkladně omyjte švestky, vypeckujte je a vložte do prostorného pekáče.

2

Pokapejte je octem, promíchejte a dejte péci do předehřáté trouby na přibližně 25 minut.

3

Po uplynutí stanoveného času švestky posypejte cukrem a dejte znovu péci do trouby, tentokrát na 15 minut.

4

Poté ke švestkám přisypte zbylý cukr a ještě jednou nechejte péci 15 minut.

5

Po upečení zakápněte švestky rumem, zasypejte mletou skořice a roztlučenými hřebíčky.

6

Vše pořádně rozmixujte mixérem a můžete začít plnit do sklenic, ty otočte víkem dolu.

Recept na domácí švestková povidla, která výborně poslouží jako náplň do kynutých buchet a koláčů. Pečená švestková povidla jsou velmi chutná i s kynutými lívanci, anebo výtečně doplní proteinové lívance. Ideální recept, pokud se vám urodilo velké množství švestek, a vy si nejste jistí, jak je všechny zpracovat. Švestky se mohou pyšnit i pozitivním vlivem na srdce a cévy. Zároveň pomohou při střevních problémech.

Recept na domácí švestková povidla

Důkladně omyjte 2 kila švestek, vypeckujte je a vložte do prostorného pekáče. Pokapejte je dvěma lžícemi octa, promíchejte a dejte péci do trouby předehřáté na 220 °C na přibližně 25 minut.

Po uplynutí stanoveného času švestky posypejte 250 gramy cukru a dejte znovu péci do trouby, tentokrát na 15 minut. Poté ke švestkám přisypte zbylých 250 gramů cukru a ještě jednou nechejte péci 15 minut.

Jakmile skončí pečicí cyklus, zakápněte švestky 4 lžícemi rumu, zasypejte půl lžičkou mleté skořice a 3 roztlučenými hřebíčky.

Vše pořádně rozmixujte mixérem a můžete začít plnit do sklenic. Ty otočte víkem dolu a domácí švestková povidla jsou na světě. Nezapomeňte je vyzkoušet na proteinové lívance.

Tip na další domácí povidla

Ačkoliv jsou švestková povidla nejznámější a možná i nejoblíbenější, stejně snadno se povidla dají připravit i z hrušek nebo z jablek. Zužitkujte svoji úrodu na zahradě chutně a účelně. Vaše tělo tak můžete obdarovat potřebnými vitamíny i v zimních obdobích, kdy venku nic neplodí.

Recept na kynuté buchty s domácími švestkovými povidly

Kynuté buchty jsou oblíbenou českou dobrotou již odpradávna. Velkou výhodou je bez pochyb to, že se kynuté buchty dají naplnit různými druhy marmelád, tvarohem, mákem, ořechovou nádivkou nebo právě povidly. S oblibou se kynuté buchty setkávaly již u našich prababiček, které je dokonce servírovaly na štědrovečerní tabuli.

Švestková omáčka ze sušených švestek a domácích povidel

Do receptu na švestkovou omáčku se přidávají jak čerstvé, tak sušené švestky i švestková povidla. Švestková omáčka ze sušených švestek se nejlépe hodí k uzeném masu a houskovému knedlíku. Švestková omáčka je však skvělá i k pečenému či dušenému masu, nejenom k tomu uzenému. Je chutným, originálním receptem, pokud se vám na zahradě urodil dostatek švestek.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 294.781 Kj

Bílkoviny0.69 g
Sacharidy16.84 g
Sacharidy z cukrů1.03 g
Tuky0.18 g
Vláknina1.33 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.