Recept na dušené červené zelí
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Červené zelí | 500 g | |
Cibule | 1 kus | |
Máslo | 20 g | |
Cukr bílý | 50 g | |
Sůl | 5 špetek | |
Brambory | 50 g | |
Ocet | 5 ml |
Postup zelí
Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte, osmahněte si ji na rozpuštěném másle a následně přidejte nakrouhané červené zelí.
Přilijte takové množství vody, aby bylo zelí zcela ponořené a nechejte ho dusit.
Přisypejte cca 5 lžic cukru, podle chuti zelí dosolte a nezapomeňte průběžné míchat, případně dolívat podle potřeby vodu.
Jakmile zelí změkne, nastrouhejte si nadrobno bramboru, kterou k zelí postupně přidejte.
Po tom, co vám vznikne tužší hmota, ji dochuťte octem a můžete podávat.
Recept na dušené červené zelí se skvěle hodí k tradičním českým pokrmům, jako je kachna se zelím a knedlíkem nebo vepřo knedlo zelo. Příprava netrvá dlouho a není ani příliš složitá, důležité je hlídat červené zelí, aby se vám příliš nepřevařilo a neměli jste z něj rázem nevzhlednou kaši.
Recept na dušené červené zelí s pečenou kachnou
Pečená kachna, to je česká klasika, která se sice připravuje několik hodin, avšak postup je velmi jednoduchý. V kachním mase se ukrývá značné množství bílkovin a v zelí pro změnu spousta vitamínu. Tyto dvě ingredience se společně zaslouží o chutné jídlo, kterým pečená kachna s dušeným červeným zelím bez pochyb je. Stejně tak se hodí k červenému zelí i pečená husa, která je jako dělaná pro slavnostní příležitosti. Nejlepší přílohou je bramborový knedlík, velmi dobře ale pečenou kachnu či pečenou husu doplní i knedlík houskový. Pečená kachna i husa se zelím mohou nabídnout nejen chuťově skvělý pokrm, ale také cenově velmi dostupný, a to obzvláště pokud je husa nebo kachna v akci. Zelí je cenově výhodné po celý rok a husa a kachna v akci jsou především během svatomartinského období nebo vánočních či velikonočních svátků.
Červené zelí a kebab
Čerstvé, nikoliv tedy dušené, červené zelí se dá využít i při přípravě oblíbeného tureckého kebabu. Jednoduše tak svůj domácí kebab doplníte i porcí vitaminů či minerálních látek. Kebab v kombinaci s receptem na červené zelí navíc příjemně osvěží a postará se tak o chlup lepší gurmánský zážitek. Recept na kebab se dá servírovat na několik způsobů, buď si můžete zvolit tradiční pita chléb, ale taktéž skvěle poslouží domácí tortilla nebo houska.
Červené zelí a jeho účinky na lidské zdraví
Ať už budete konzumovat čerstvé, nebo dušené sladké zelí, pozitivní vliv na lidské zdraví se nezapře. Červené zelí je totiž plné vitaminu C i vitaminu K. Kromě toho červené zelí obsahuje potřebné antioxidanty a je ještě o něco zdravější než zelí bílé. Zelí je vyhledávaným společníkem při hubnutí, problémech s vyprazdňováním i ve chvílích, kdy vás trápí oslabená imunita. Zařadit červené zelí do jídelníčku se zkrátka vyplatí.
Nakládané zelí: alternativní recept
Nakládané zelí vám v sudu vydrží klidně několik týdnů. Z toho důvodu je zvolené množství ingrediencí v receptu tak vysoké. Po vykvašení vám vznikne to nejlepší kysané zelí, kterým můžete doplnit například kachnu nebo jinou pečeni. Abyste si urychlili proces krouhání zelí, povolejte do služby kuchyňského robota, který krouhané zelí vytvoří za vás.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 231.08 Kj
Bílkoviny | 1.04 g |
Sacharidy | 10.29 g |
Sacharidy z cukrů | 7.08 g |
Tuky | 1.07 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.51 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 3.03 g |
Vápník | 37.45 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot