Recept na fazolové lusky
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Zelené fazolové lusky | 300 g | |
Česnek | 5 stroužků | |
Slanina | 100 g | |
Olej olivový | 20 ml |
Postup lusky
Fazolky krátce povařte, poté je přelijte horkou vodou, nechejte okapat a osušte je.
Na pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm na proužky nakrájenou anglickou slaninu.
Jakmile slanina pustí šťávu, přidejte plátky česneku a nechejte je lehce zpěnit.
Následně přimíchejte osušené fazolové lusky a vše společně po krátkou dobu opečte.
Směs dochuťte solí, pepřem, případně můžete přidat i cibuli.
Fazolové lusky jsou zdravou a dietní přílohou k jakémukoliv druhu masa. Buď k masu jako přílohu přidejte pouze zelené fazolky, nebo je zkombinujte s pečenými bramborami. Recept na fazolové lusky je vhodný pro diabetiky, jelikož se pyšní nízkým glykemickým indexem.
Zelené fazolky obohatí veganský jídelníček
Základ veganského jídelníčku tvoří z velké části ovoce a zelenina. Své čestné místo si však udržují i luštěniny či masové náhražky. Uvařte si proto k obědu například lusky s tofu. Nejenom, že si pochutnáte, navíc svému tělu dodáte potřebné bílkoviny, vitamíny i minerální látky. Kromě tofu ale veganský jídelníček s fazolemi ozvláštní i robi maso, směs bílkovin a pšenice, nebo tempeh, což je převařený sójový bob.
Fazolové lusky a domácí sekaná
Dalším kulinářským tipem, ke kterému se úžasně hodí recept na fazolové lusky, je domácí sekaná. Základ kvalitní domácí sekané tvoří pečlivě namleté maso, z poloviny hovězí, z poloviny vepřové. Dále je sekanou nutné podlévat, aby v konečné fázi nebyla příliš vysušená. Nezapomeňte sekanou před pečením potřít vaječným bílkem, aby se zamezilo jejímu popraskání. Na domácí sekanou existuje hned několik receptu, stačí si pouze vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Sice ani jeden z nich není zástupcem dietních jídel, avšak ke všem se dokonale hodí zelené fazolky jako příloha.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 73.962 Kj
Bílkoviny | 0.61 g |
Sacharidy | 1.29 g |
Tuky | 1.11 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.9 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 0.04 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot