Recept na zapečené francouzské brambory
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Uzené maso | 150 g | |
Brambory | 680 g | |
Cibule | 3 kusy | |
Sýr eidam 30% tuku | 100 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka |
Postup zapečené brambory
Brambory uvařte ve slupce doměkka, oloupejte a nakrájejte.
Nakrájejte uzené maso, vejce uvařte natvrdo, oloupejte a také nakrájejte.
Začněte vše vrstvit na pekáč. První vrstvu tvoří brambory, druhou vejce, třetí maso. Opakujte, dokud vám nedojdou suroviny.
Brambory osolte a opepřete.
Dejte péct do trouby na 180 stupňů.
Po deseti minutách brambory vyndejte, zalijte rozšlehaným vejcem a posypte sýrem.
Vraťte do trouby a dopečte asi 50 minut.
Hledáte-li tradiční, ale jednoduchý recept na zapečené francouzské brambory, pak jste na správné adrese. Pokud nemáte čas na předváření brambor, můžete si připravit rychlé francouzské brambory ze syrových brambor. U českých strávníků jsou nejoblíbenější francouzské brambory s uzeným masem. Francouzské brambory recept ale můžete upravovat podle vlastní chuti a přidat například salám, mléko nebo koření.
Recept na zapečené francouzské brambory můžete také oživit tak, že je před dopečením posypete sýrem. Pokud dodržujete dietní jídelníček, nezapomeňte si před vařením zkontrolovat nutriční hodnoty. Uzené maso je tučnější, proto pokud jsou sytější francouzský brambory vaším obědem, volte k večeři raději lehčí pokrm. Vyvážené nutriční hodnoty a správné množství bílkovin, sacharidů a tuků jsou základem každého zdravého a pestrého jídelníčku.
Jako dezert vyzkoušejte francouzské palačinky
Francouzské brambory se salámem a francouzské palačinky, to je skvělá kombinace. Francouzské palačinky jsou skvělým a rychlým receptem pro každý den. Připravují se z téměř totožných ingrediencí jako tradiční české palačinky, navíc se přidá akorát rum a vanilkový cukr. Právě díky těmto dvěma ingrediencím se těsto na palačinky krásně provoní a na talíři vám přistanou ty vůbec nejlepší francouzské palačinky. Francouzské jídlo vás tak bude provázet celým dnem.
Lehký šopský salát
Variantou na večeři po sytějším pokrmu jako jsou zapečené francouzské brambory, může být právě šopský salát. Ten se skládá hlavně z čerstvé zeleniny, kapky olivového oleje a balkánského sýru. Přiložit k němu můžeme kousek pečiva nebo šopský salát doplnit opečeným kuřecím plátkem. Tím se navýší poměr bílkovin v pokrmu, což je vždy žádoucí. Získáme tak zase o něco lepší skóre nutričních hodnot a ještě si pochutnáme.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 517.2 Kj
Bílkoviny | 7.63 g |
Sacharidy | 9.69 g |
Sacharidy z cukrů | 6.01 g |
Tuky | 5.92 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 3.01 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 37.2 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot