Recept na holandský řízek z mletého masa

recept na holandský řízek

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mleté vepřové maso500 g
Sýr eidam 30% tuku200 g
Mléko polotučné250 ml
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Vejce1 kus
Strouhanka300 g
Olej slunečnicový4 lžíce

Postup holandský řízek

1

Den předem mleté maso promícháme s mlékem a necháme v lednici.

2

Druhý den přidáme sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Zamícháme a tvoříme tvary řízků.

3

Maso obalujeme v rozšlehaném vajíčku a strouhance nejlépe 2x.

4

Smažíme na oleji do zlatova.

Recept na holandský řízek zná asi každý. Paradoxně je jeho název velmi zavádějící, jelikož holandský řízek z mletého masa má s Nizozemskem pramálo společného a naopak je to ryze český recept. Spojitost zde může být jedině díky sýru, který holandské řízky recept obsahuje a který pochází původně z Holandska. Holandské karbanátky doplňte nejlépe přílohou z brambor, ať už jsou to hranolky, bramborová kaše či pečené brambory v troubě. Někdo recept na holandský řízek doplňuje ještě přidáním najemno nasekané petrželky pro přidání něčeho zeleného. Při tvorbě samotných tvarů ze směsi mletého masa je dobré namočit si ruce, aby se nám k masu nelepily. Zde se fantazii meze nekladou a holandské řízky tak můžete tvořit klidně ve tvaru dinosaurů, květů a podobně.

Holandské karbanátky a šťouchané brambory s cibulkou

Holandské řízky recept doplníme nejlépe bramborovou přílohou, jako jsou například šťouchané brambory s cibulkou. Brambory jsou navíc skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek, například vápníku. Šťouchané brambory s cibulkou jsou hotové velmi rychle. Pouze uvaříme brambory do měkka, následní osmažíme nakrájenou cibulku dozlatova a přidáme k bramborám. Vše společně promícháme a výtečná příloha pro holandské karbanátky je hotová.

Domácí sekaná z mletého masa

Z mletého masa můžeme připravit opravdu mnoho různých pokrmů. Holandský řízek recept je nejlepší připravit z masa vepřového, naproti tomu domácí sekaná z mletého masa se dělá nejlépe půl na půl z vepřového a hovězího masa. Tradičně se domácí sekaná z mletého masa řadí spíše k těžším pokrmům. Doplňte ji však lehkým zeleninovým salátem či celozrnným pečivem a vytvořte tak jídlo hodné vyváženého jídelníčku. Uvnitř sekané se často skrývá i uvařené vajíčko natvrdo, které dodá na bílkovinách a také přidá další úroveň chuti.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 613.775 Kj

Bílkoviny6.74 g
Sacharidy1.31 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky5.82 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Cholesterol0.2 g
Sodík0.07 g
Vápník0.2 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.