Recept na houbové karbanátky


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Žampiony čerstvé300 g
Mléko polotučné150 ml
Cibule0.5 kusy
Česnek1 stroužek
Rohlík celozrnný (60g)1 kus
Petržel nať5 g
Muškátový oříšek mletý1 g
Majoránka1 špetka
Kmín1 špetka
Sůl1 špetka

Postup karbanátky

1

Rohlík si nalámejte na malé kousky a zalijte mlékem.

2

Oloupejte půlku cibule a zpěňte ji na troše oleje.

3

Přidejte k cibuli nakrájené žampiony, špetku soli a společně poduste.

4

Nechejte houby vychladnout a poté k nim přimíchejte vymačkaný rohlík, vejce, prolisovaný česnek a všechno koření s bylinkami.

5

Podle potřeby směs zahustěte strouhankou.

6

Ze vzešlé hmoty vytvarujte placičky, obalte je důkladně v trojobalu a osmažte na pánvi.

Houbové karbanátky jsou chutnou a zároveň vegetariánskou obměnou tradičního receptu na karbanátky, který obsahuje maso. Základ karbanátků z hub tvoří žampiony, které v obchodě seženete celoročně, a tak si houbové karbanátky můžete připravit kdykoliv. Aby vám lépe klouzaly do krku, udělejte si k nim salát a přidejte uvařené brambory. Tím se postaráte o plnohodnotný obědový pokrm.

Houbové karbanátky a mrkvový salát s jablkem

Jedním z přílohových salátů, který si ke karbanátkům z hub můžete připravit, je osvěžující mrkvový salát s jablkem. Pro oživení chuti se navíc do mrkvového salátu přidává i selský jogurt či slunečnicová semínka. Krásně se vám propojí chuť mrkvového salátu s jablkem plného vitamínu s výtečnými houbovými karbanátky. Kromě jablka do salátu zkuste přimíchat i ananas, tento exotický plod jenom podtrhne příjemnou chuť.

Celerový salát s mrkví a karbanátky z hub

Další možností mimo mrkvový salát s jablkem je celerový salát s mrkví. Tento druh salátu opět krásně vyváží chutě a obdaruje vás spoustou potřebných látek, například vápníkem, důležitým stavebním prvkem. Celerový salát s mrkví je zdravější obměnou tradičního bramborového salátu. Nejlépe chutná proležený, proto si ho připravte alespoň den předem, než se vrhnete na smažení houbových karbanátků. Kromě celeru a mrkve se do salátu přidává i zakysaná smetana s hořčicí a cottage.

Další karbanátkový tip: holandské karbanátky se sýrem

Holandské karbanátky se sýrem jsou skvělým receptem, který je dokonale jednoduchý, a tak ho zvládnou uvařit opravdu všichni. Pro vylepšení chuti karbanátky z mletého masa se sýrem okořeňte ještě nějakými bylinkami. Výbornou volbou je oregano, tymián nebo třeba majoránka. Pokud si chcete vykouzlit dietnější verzi pokrmu, upečte karbanátky se sýrem v troubě. Ideálně holandské karbanátky se sýrem servírujte s vařenými bramborami a přílohovým zeleninovým salátem. Aby vám klouzaly lépe do krku, zkuste si k nim připravit i domácí tatarku. 

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1019.24 Kj

Bílkoviny6.88 g
Sacharidy43.61 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky2.39 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.8 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina8.92 g
Vápník37.04 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.