Recept na houbové karbanátky
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Žampiony čerstvé | 300 g | |
Mléko polotučné | 150 ml | |
Cibule | 0.5 kusy | |
Česnek | 1 stroužek | |
Rohlík celozrnný (60g) | 1 kus | |
Petržel nať | 5 g | |
Muškátový oříšek mletý | 1 g | |
Majoránka | 1 špetka | |
Kmín | 1 špetka | |
Sůl | 1 špetka |
Postup karbanátky
Rohlík si nalámejte na malé kousky a zalijte mlékem.
Oloupejte půlku cibule a zpěňte ji na troše oleje.
Přidejte k cibuli nakrájené žampiony, špetku soli a společně poduste.
Nechejte houby vychladnout a poté k nim přimíchejte vymačkaný rohlík, vejce, prolisovaný česnek a všechno koření s bylinkami.
Podle potřeby směs zahustěte strouhankou.
Ze vzešlé hmoty vytvarujte placičky, obalte je důkladně v trojobalu a osmažte na pánvi.
Houbové karbanátky jsou chutnou a zároveň vegetariánskou obměnou tradičního receptu na karbanátky, který obsahuje maso. Základ karbanátků z hub tvoří žampiony, které v obchodě seženete celoročně, a tak si houbové karbanátky můžete připravit kdykoliv. Aby vám lépe klouzaly do krku, udělejte si k nim salát a přidejte uvařené brambory. Tím se postaráte o plnohodnotný obědový pokrm.
Houbové karbanátky a mrkvový salát s jablkem
Jedním z přílohových salátů, který si ke karbanátkům z hub můžete připravit, je osvěžující mrkvový salát s jablkem. Pro oživení chuti se navíc do mrkvového salátu přidává i selský jogurt či slunečnicová semínka. Krásně se vám propojí chuť mrkvového salátu s jablkem plného vitamínu s výtečnými houbovými karbanátky. Kromě jablka do salátu zkuste přimíchat i ananas, tento exotický plod jenom podtrhne příjemnou chuť.
Celerový salát s mrkví a karbanátky z hub
Další možností mimo mrkvový salát s jablkem je celerový salát s mrkví. Tento druh salátu opět krásně vyváží chutě a obdaruje vás spoustou potřebných látek, například vápníkem, důležitým stavebním prvkem. Celerový salát s mrkví je zdravější obměnou tradičního bramborového salátu. Nejlépe chutná proležený, proto si ho připravte alespoň den předem, než se vrhnete na smažení houbových karbanátků. Kromě celeru a mrkve se do salátu přidává i zakysaná smetana s hořčicí a cottage.
Další karbanátkový tip: holandské karbanátky se sýrem
Holandské karbanátky se sýrem jsou skvělým receptem, který je dokonale jednoduchý, a tak ho zvládnou uvařit opravdu všichni. Pro vylepšení chuti karbanátky z mletého masa se sýrem okořeňte ještě nějakými bylinkami. Výbornou volbou je oregano, tymián nebo třeba majoránka. Pokud si chcete vykouzlit dietnější verzi pokrmu, upečte karbanátky se sýrem v troubě. Ideálně holandské karbanátky se sýrem servírujte s vařenými bramborami a přílohovým zeleninovým salátem. Aby vám klouzaly lépe do krku, zkuste si k nim připravit i domácí tatarku.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 1019.24 Kj
Bílkoviny | 6.88 g |
Sacharidy | 43.61 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 2.39 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.8 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 8.92 g |
Vápník | 37.04 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot