Recept na jablečný štrúdl z listového těsta

Ingredience na 1 porci

Těsto listové275 g
Jablko500 g
Rozinky20 g
Cukr bílý20 g
Skořice3 g
Vejce1 kus

Postup štrúdl

1

Jablka (množství záleží na vás) si oloupejte a nastrouhejte, případně nakrájejte na malé kousky.

2

Z jednoho balení listového těsta připravíte dvě šišky závinu, rozdělte si proto vyválené těsto na dva obdélníky.

3

Na jednotlivé pláty vložte jablka, zasypejte je cukrem, skořicí, přidejte rozinky. Zabalte jako roládu.

4

Oba štrúdly potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte 10 minut.

5

Nyní teplotu snižte na 180 °C a pečte přibližně dalších 20 minut.

Jablečný štrúdl a historie

Jablečný štrúdl z listového těsta neboli jablečný závin se k nám rozšířil ze sousedního Rakouska. Recept na jablečný štrúdl se dá ozvláštnit několika různými ingrediencemi: tvarohem, višněmi či mákem. Štrúdl z listového těsta ale můžete vyzkoušet i ve slané verzi, do které patří špenát. Tato listová zelenina je navíc plná antioxidantů, minerálních látek a vitamínů.

Listové těsto nepatří zrovna mezi nejzdravější, proto by se vám mohl zamlouvat recept na zdravé palačinky. Ty jsou skvělou alternativou, pokud si chcete dopřát rychlý, snadný, a zároveň zdravější dezert. Stejně jako štrúdl, i zdravé palačinky můžete chutně naplnit jablky. Přidejte k nim vanilkový cukr, hřebíček, skořici a ořechy, výslednou chutí směsi budete mile překvapeni.

Jak vypadá recept na štrúdl

Plátek listového těsta posypete nastrouhanými jablky a doplníte všemi vypsanými ingrediencemi. Můžete přidat i nějaké další, jako je třeba kokos, ořechy nebo mandle. V české kuchyni je pro dochucení velmi oblíbený rum. Následně se těsto zamotá do tvaru rolády a vloží péci do trouby.
Poté záleží pouze na vás, jestli si štrúdl z listového těsta vychutnáte teplý, nebo studený. Aby moučník vypadal ještě o něco lépe, posypejte ho těsně před servírováním moučkovým cukrem. Pokud by vás zajímaly přesné kalorické údaje, zavítejte do kalorických tabulek, kde je vše přehledně rozepsané. Jestliže vám při přípravě štrúdlu zbyla nějaká jablka, vyzkoušejte také oblíbený apple crumble. Jedná se o chutný zákusek tvořený kromě jablek také ovesnými vločkami.

Zdravější verze: celozrnný štrúdl

Pokud si chcete pochutnat, ale zároveň nepřibrat, nemusíte nutně sahat po receptu na zdravé palačinky. Ve zdravější verzi se totiž dá připravit i jablečný štrúdl. Místo kupovaného listového těsta si zhotovte za pomoci špaldové mouky, ovesných vloček, bílého jogurtu, kokosového oleje a vejce domácí. Budou tak mnohem spokojenější nejenom kalorické tabulky, ale i vaše zažívání.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 385.0918 Kj

Bílkoviny6.32 g
Sacharidy3.51 g
Sacharidy z cukrů1 g
Tuky5.75 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.36 g
Sodík0.28 g
Vápník0.03 g
Gi38

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.