Recept na jednoduché rizoto se zeleninou

Ingredience na 1 porci

Rýže celozrnná300 g
Mražená zeleninová směs100 g
Olej olivový20 ml
Sůl2 špetky
Pepř2 špetky
Koření paprika mletá1 špetka
Vegeta Natur5 špetek
Sýr eidam 40% tuku50 g

Postup rizoto

1

Na oleji si osmahněte směs mražené zeleniny, poduste ji doměkka, ochuťte vegetou, pepřem, solí a špetkou mleté papriky.

2

Do takto připravené směsi přidejte uvařenou rýži, společně promíchejte a zlehka osmahněte.

3

Rizoto podávejte posypané strouhaným sýrem a ozdobené čerstvou zeleninou.

Zeleninové rizoto je recept na obdobu klasické masové verze, která se hodí i pro vegetariány. Rizoto bez masa je připravené do pár minut a můžete na něj využít ingredience podle vlastní volby. Námi zvolené suroviny jsou uvedené pouze v orientačním, nikoliv závazném množství. Na tak oblíbený recept, kterým jednoduché rizoto je, existuje spousta možných variací. Z těch masových mezi oblíbené patří zejména srbské rizoto nebo rizoto s kuřecím masem.

Zeleninové rizoto: recept s cuketou a hlívou

Kromě výše sepsaného receptu na rizoto bez masa by vás mohlo zaujmout i rizoto s cuketou. Toto rizoto bez masa je kromě cukety ozvláštněné také hlívou a sójovou omáčkou. Jedná se o jednoduché rizoto, které je zástupcem dietních pokrmů. Rizoto s cuketou tedy váš jídelníček pomůže skvěle ozvláštnit i v momentě, kdy dodržujete zdravou stravu. A přidaná hlíva má dokonce protizánětlivé účinky.

Další jednoduché rizoto: žampionové rizoto

Zeleninové rizoto se dá připravit i v kombinaci se žampiony. Žampionové rizoto se skládá z celozrnné rýže, koření a samozřejmě žampionů. Ostatně i tento recept na rizoto se zeleninou obsahuje jako základ celozrnnou rýži. Oproti klasické verzi je bohatší na minerální látky, vlákninu i vitamíny. Nepopiratelnou výhodou rizotových pokrmů je jejich rychlá a jednoduchá příprava, důkazem toho je i srbské rizoto, které tvoří jeden ze základních pokrmů školních jídelen. Kromě toho se jak žampionové rizoto, tak i to zeleninové nebo s cuketou dá velmi snadno upravit podle vlastních chutí a preferencí.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 82.147 Kj

Bílkoviny0.39 g
Sacharidy0.79 g
Sacharidy z cukrů0.26 g
Tuky1.26 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.88 g
Vláknina0.06 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.