Klasický segedínský guláš recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Vepřová plec | 500 g | |
Cibule | 3 kusy | |
Kmín | 1 špetka | |
Koření paprika mletá | 6 špetek | |
Olej slunečnicový | 3 lžíce | |
Sůl | špetky | |
Pepř | špetky | |
Zelí kysané | 500 g | |
Mouka hladká | 30 g | |
Smetana 12% | 100 g |
Postup segedínský guláš
Necháme v tlakovém hrnci zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín.
Maso osmažíme, osolíme, opepříme a přidáme mletou červenou papriku.
Necháme chvíli smažit. Přidáme cca 4 dl vody a uzavřeme hrnec. Vaříme pod tlakem asi 20 minut.
Zelí vložíme do obyčejného hrnce, přidáme asi 3 dl vody a vaříme cca 20 minut.
Mezitím si připravíme studenou jíšku - rozmícháme asi ve 2,5 dl vody 3 lžíce hladké mouky.
Do hotového zelí přidáme maso i se šťávou a vaříme.
Postupně vmícháme jíšku, než guláš zhoustne.
Na závěr přidáme půl kelímku smetany a povaříme.
Klasický segedínský guláš recept pro Čechy velmi tradiční. A přestože zdravý jídelníček by tento pokrm zřejmě neobsahoval, občas je potřeba trochu zhřešit. Zdravý jídelníček by se měl dodržovat, ale nejlépe zde platí pravidlo všeho s mírou. Nejlepší variantou je vařit segedínský guláš v papiňáku neboli v tlakovém hrnci, jinak by jeho příprava trvala o něco déle. Klasický segedínský guláš recept je z vepřového plecka a kysaného zelí. Nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno a maso na kostky. V papiňáku necháme na oleji zesklovatět cibuli a následně přidáme maso a mletý kmín. Maso chvíli smažíme a pak osolíme, opepříme a přidáme také červenou mletou papriku (může být i uzená). Necháme chvilku zasmažit, ale ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla. Následně přilijeme asi 4 dl vody a hrnec uzavřeme. Vaříme pod tlakem zhruba 20 minut. Tímto máme základ hotový.
Příprava zelí na segedínský guláš
Recept na segedín ale ještě pokračuje a to přípravou zelí. To vložíme do obyčejného hrnce a přidáme asi 3 dl vody. Vaříme zhruba 20 minut a mezitím si vytvoříme studenou jíšku, která bude následně potřeba k zahuštění guláše. Rozmícháme tedy asi 3 lžíce hladké mouky ve 2,5 dl vlažné vody. Do hotového zelí vložíme maso i všechnu šťávu z hrnce a chvilku vaříme. Dále postupně vmícháváme jíšku dokud segedín není dostatečně hustý. Je možné, že nespotřebujeme všechnu. Na závěr zalijeme půl kelímkem 12% smetany na vaření a chvilku provaříme. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.
Bramborový guláš recept
Pokud nemáte rádi zelí a nechce se vám připravovat recept na segedínský guláš, vyzkoušejte bramborový guláš recept. Brambory obsahují velké množství vitamínu C a nejlepší pro jeho uchování je vařit brambory ve slupce. Bramborový guláš recept si můžete dát klidně i pouze s chlebem nebo jakýmkoli jiným druhem pečiva. Na přípravu bramborový guláš receptu budete potřebovat pouze brambory, česnek, cibuli, kuřecí vývar a klobásku. Samozřejmostí je pak dochucení kořením, především majoránkou.
Jak se odvodnit
Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné a v neposlední řadě je také zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B. Dále obsahuje minerální látky jako je draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.
Má také odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Zelí by tedy zcela jistě mělo doplňovat zdravý jídelníček. Pokud vás trápí nadměrná oteklost a přijdete si nafouklí, zjistěte jak se odvodnit. Rovnováhu vody v těle má na starosti hlavně draslík a vápník, proto je důležité při odvodňování jíst potraviny s vyšším obsahem těchto prvků. Například petrželovou nať, brusinky, kopřivu nebo pít zelený čaj. To vše nám může pomoci s tím, jak se odvodnit.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 538.501 Kj
Bílkoviny | 1.32 g |
Sacharidy | 9.81 g |
Sacharidy z cukrů | 6.06 g |
Tuky | 0.57 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.07 g |
Cholesterol | 0.7 g |
Vláknina | 3.08 g |
Vápník | 37.14 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot