Recept na křenovou omáčku
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mléko plnotučné | 1000 ml | |
Smetana ke šlehání | 250 ml | |
Máslo | 50 g | |
Mouka hladká | 40 g | |
Křen | 50 g | |
Sůl | 5 špetek | |
Bílý pepř | 5 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g |
Postup křenová omáčka
Rozpuštěné máslo v hrnci zasypeme hladkou moukou. Nechápe jíšku opražit, zalijeme mlékem a rozšleháme.
Přidáme najemno nastrouhaný křen (1 kus) a 15 minut za stálého míchání provaříme.
Přidáme smetanu a 5 minut povaříme.
Dochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a zjemníme máslem.
Připravte si tento výtečný recept na křenovou omáčku. Ta se hodí jak pro slavnostní příležitost, tak i na oběd ve všední den. Díky své štiplavosti vás křenová omáčka dokáže krásně zahřát zejména v zimě. Křen je však velmi zdravý a měli bychom ho konzumovat častěji v průběhu celého roku. Čerstvý křen má v sobě vitamínů samozřejmě nejvíce, a to hlavně vitamínu C. Využívá se pro léčbu otevřených ran, zanícených kloubů, při chřipce, zápalu plic, ale hlavně jako prevence proti všem možným nemocem. Ne každý však snese jeho velmi výraznou pálivou chuť. Proto je tento recept na křenovou omáčku nejlepší variantou.
Nová křenová omáčka by měla obsahovat zhruba 20 cm nastrouhaného čerstvého křenu, ale vše se odvíjí od vaší chuti. Stejně tak co se týče dochucení je recept křenová omáčka variabilní. Můžete jej dochutit citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem. Křenová omáčka recept bude chutnat nejlépe po přidání másla, které chuť zjemní a křenová omáčka tak nebude tolik pálit. Nakonec můžete křenovou omáčku lehce posypat nastrouhaným křenem pro úplné dokončení pokrmu.
Lehký šopský salát
Křenová omáčka recept obsahuje smetanu ke šlehání s obsahem tuku alespoň 30%. Můžeme ji podávat s uzeným masem a houskovým či karlovarským knedlíkem. I proto tento pokrm není zrovna nejvhodnější pokud držíte dietu. Součástí zdravého jídelníčku však křenová omáčka být samozřejmě může. Jen je dobré v průběhu dne myslet na vyváženost a druhé hlavní jídlo zvolit lehčí. Může to být například šopský salát. Ten se skládá jen z čerstvé zeleniny, trochy olivového oleje, soli, pepře a balkánského sýra. Zejména v letních měsících je šopský salát opravdovou lahůdkou, jelikož osvěží, zasytí, ale zároveň nám po něm nikdy nebude těžko.
Zdravá snídaně je základ
Je důležité dobře začít každý den, což nám nejlépe umožní právě zdravá snídaně. Neznamená to, že musíme snídat ihned jakmile se vzbudíme. Někomu vyhovuje dát si snídani až klidně hodinu po probuzení nebo déle. Důležitější je, aby zdravá snídaně obsahovala dostatek vlákniny, vitamínů a nejlépe měla také vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Jedině tak budeme mít dostatek energie na celý den či alespoň do oběda.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 83.878 Kj
Bílkoviny | 0.32 g |
Sacharidy | 1.65 g |
Sacharidy z cukrů | 0.13 g |
Tuky | 1.26 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.54 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 1 g |
Vláknina | 0.06 g |
Vápník | 4.74 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot