Recept na krkonošské kyselo z kvásku


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Čerstvé droždí30 g
Mouka žitná50 g
Houby sušené50 g
Brambory200 g
Cibule1 kus
Vejce3 kusy
Kmín2 špetky
Sůl2 špetky

Postup kvásek

1

Do hrnku si nalijte 250 ml vlažné vody, přidejte 30 g kvasnic a 5 lžic žitné mouky. Na závěr přihoďte chlebovou patku.

2

Takto připravený kvásek přikryjte a nechejte do druhého dne v teple.

Postup kyselo

1

Stejně tak jako kvásek si den předem připravíte i houby. Namočte je a nechejte přes noc nabobtnat.

2

Následující den byste měli mít nabobtnaný jak kvásek, tak sušené houby. Houby si nyní uvařte společně s kmínem.

3

Ke konci vaření přimíchejte na kostičky nakrájené oloupané brambory. Poté přidejte kvásek a vodu. (hustota záleží na vás)

4

Za stálého míchání kyselo provařte, ochuťte solí, případně i dalším kmínem.

5

Oloupejte cibuli a na pánvičce ji nechejte zpěnit. Poté na ní usmažte vejce. Obě ingredience přidejte do polévky.

Recept na krkonošské kyselo z kvásku se řadí mezi polévky, které se na našem území konzumují již od 19. století. Základ kysela je tvořen z kvásku, ke kterému se postupně přidají zbylé ingredience, jako jsou houby nebo brambory.

Kyselo z kvásku: původ a historie

Kyselo z kvásku pochází z České republiky, konkrétně, jak již prozrazuje název, z Krkonoš. Velmi často se recept na kyselo připravuje na Štědrý den, a to již několik desítek let. V současné době se nejhojněji vaří v oblasti severních Čech, avšak i v Polsku se můžeme setkat s obdobným receptem na kyselo. Podle složení by vám kyselo z kvásku mohlo připomínat kulajdu, avšak mezi těmito dvěma polévkami je zásadní rozdíl. V kulajdě se nenachází kvásek. Nutno podotknout, že obě polévky, jak kyselo, tak kulajda, se řadí mezi tradiční recepty české kuchyně.

Recept na krkonošské kyselo z kvásku vs. žampionová omáčka

V období, kdy v Česku ve velkém rostou houby, může být poměrně obtížné vybrat si ten nejlepší recept. Stejně tak, jako je oblíbený recept na krkonošské kyselo, se s velkou oblibou setkává i žampionová omáčka. Jedná se o rychlý a velmi snadný oběd, ke kterému můžete použít libovolnou přílohu. Žampionová polévka je chutná v doplnění těstovin, knedlíku i rýže. Doporučujeme vám tedy jak recept na kyselo, tak i žampionovou omáčku nebo kulajdu.

Oživte si recept na kyselo zeleninou

Abyste do kysela dostali vyšší množství vitamínů, nebojte se do receptu přidat i zeleninu. Výborná je v kyselu mrkev, pórek či celer. Pokud patříte mezi odvážnější gurmány, zkuste si do polévky přimíchat mořskou řasu. Určitě se nebojte inspirovat, avšak budete-li se držet tradičního receptu na kyselo, vedle také určitě nešlápnete.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 694.723 Kj

Bílkoviny21.54 g
Sacharidy15.83 g
Sacharidy z cukrů10.01 g
Tuky7.73 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina9.01 g
Sodík0.07 g
Vápník37.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.