Recept na krkonošské kyselo z kvásku
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Čerstvé droždí | 30 g | |
Mouka žitná | 50 g | |
Houby sušené | 50 g | |
Brambory | 200 g | |
Cibule | 1 kus | |
Vejce | 3 kusy | |
Kmín | 2 špetky | |
Sůl | 2 špetky |
Postup kvásek
Do hrnku si nalijte 250 ml vlažné vody, přidejte 30 g kvasnic a 5 lžic žitné mouky. Na závěr přihoďte chlebovou patku.
Takto připravený kvásek přikryjte a nechejte do druhého dne v teple.
Postup kyselo
Stejně tak jako kvásek si den předem připravíte i houby. Namočte je a nechejte přes noc nabobtnat.
Následující den byste měli mít nabobtnaný jak kvásek, tak sušené houby. Houby si nyní uvařte společně s kmínem.
Ke konci vaření přimíchejte na kostičky nakrájené oloupané brambory. Poté přidejte kvásek a vodu. (hustota záleží na vás)
Za stálého míchání kyselo provařte, ochuťte solí, případně i dalším kmínem.
Oloupejte cibuli a na pánvičce ji nechejte zpěnit. Poté na ní usmažte vejce. Obě ingredience přidejte do polévky.
Recept na krkonošské kyselo z kvásku se řadí mezi polévky, které se na našem území konzumují již od 19. století. Základ kysela je tvořen z kvásku, ke kterému se postupně přidají zbylé ingredience, jako jsou houby nebo brambory.
Kyselo z kvásku: původ a historie
Kyselo z kvásku pochází z České republiky, konkrétně, jak již prozrazuje název, z Krkonoš. Velmi často se recept na kyselo připravuje na Štědrý den, a to již několik desítek let. V současné době se nejhojněji vaří v oblasti severních Čech, avšak i v Polsku se můžeme setkat s obdobným receptem na kyselo. Podle složení by vám kyselo z kvásku mohlo připomínat kulajdu, avšak mezi těmito dvěma polévkami je zásadní rozdíl. V kulajdě se nenachází kvásek. Nutno podotknout, že obě polévky, jak kyselo, tak kulajda, se řadí mezi tradiční recepty české kuchyně.
Recept na krkonošské kyselo z kvásku vs. žampionová omáčka
V období, kdy v Česku ve velkém rostou houby, může být poměrně obtížné vybrat si ten nejlepší recept. Stejně tak, jako je oblíbený recept na krkonošské kyselo, se s velkou oblibou setkává i žampionová omáčka. Jedná se o rychlý a velmi snadný oběd, ke kterému můžete použít libovolnou přílohu. Žampionová polévka je chutná v doplnění těstovin, knedlíku i rýže. Doporučujeme vám tedy jak recept na kyselo, tak i žampionovou omáčku nebo kulajdu.
Oživte si recept na kyselo zeleninou
Abyste do kysela dostali vyšší množství vitamínů, nebojte se do receptu přidat i zeleninu. Výborná je v kyselu mrkev, pórek či celer. Pokud patříte mezi odvážnější gurmány, zkuste si do polévky přimíchat mořskou řasu. Určitě se nebojte inspirovat, avšak budete-li se držet tradičního receptu na kyselo, vedle také určitě nešlápnete.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 694.723 Kj
Bílkoviny | 21.54 g |
Sacharidy | 15.83 g |
Sacharidy z cukrů | 10.01 g |
Tuky | 7.73 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 9.01 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 37.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot